Rechter: fouilleerbeleid New York leidt tot discriminatie

Kort voor zijn aftreden heeft burgemeester Michael Bloomberg van New York een pijnlijke juridische nederlaag geleden. Het agressieve fouilleerbeleid van de politie is in strijd met de grondwet, getuigt van discriminatie, en vormt een schending van de mensenrechten, zo oordeelde de rechter maandag.

Diederik van Hoogstraten
Michael Bloomberg. Beeld reuters
Michael Bloomberg.Beeld reuters

De federale rechter Shira Scheindlin meent dat het omstreden beleid van staande houden en fouilleren (stop and frisk) hervormd moet worden. Het staande houden en fouilleren van verdachten op basis van 'redelijk wantrouwen' is onlangs goedgekeurd door het landelijke Hooggerechtshof, wat Scheindlin erkende. Maar de politie van New York (NYPD) ging in haar ogen te ver door enorme aantallen zwarte en latino jongemannen in geplaagde buurten zonder aanleiding aan te houden. Er moet volgens Scheindlin een speciale, federale toezichthouder komen om het systeem te hervormen.

De politie en Bloomberg hebben het beleid altijd verdedigd als een cruciaal instrument om levens te redden en gevaarlijke buurten weer veilig te maken. 'De meeste levens die door dit beleid werden gered, zijn de levens van zwarte en latino jongemannen', zei Bloomberg in een reactie op de rechterlijke uitspraak, die hij 'ronduit gevaarlijk' noemde. Hij voegde eraan toe dat de politie sinds 2002 achtduizend vuurwapens van de straat heeft gehaald.

De rechter is kennelijk niet geïnteresseerd in 'de echte wereld', de daling van de misdaadcijfers of de goede bedoelingen van de politie, sneerde Bloomberg.

Rechter Scheindlin sprak in haar vonnis ondubbelzinnig van discriminatie. De grondwetsartikelen die onredelijke aanhoudingen verbieden en gelijke behandeling garanderen, zijn volgens haar geschonden.

'Huidskleur is nooit een reden voor een aanhouding', reageerde politiechef Raymond Kelly. De NYPD is de meest diverse politiedienst ter wereld, zei hij. New York is een van de veiligste grote steden ter wereld geworden en de ondervragingen en arrestaties moeten plaatshebben waar de misdaad speelt, vindt de NYPD.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden