Rechter fluit Ryanair terug: basis Eindhoven mag niet worden gesloten

Luchtvaartmaatschappij Ryanair mag zestien piloten die hun thuisbasis hebben op Eindhoven Airport, niet per 5 november overplaatsen naar het buitenland. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Bosch donderdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de piloten.

Passagiers gaan aan boord van een Ryanair-vliegtuig in Berlijn. Beeld Getty Images

Ryanair maakte begin oktober bekend dat de vier vliegtuigen die op het vliegveld van Eindhoven zijn gestationeerd, worden weggehaald. Daardoor zouden ook de piloten moeten verhuizen naar het buitenland. De Ierse prijsvechter beweert dat vanwege bedrijfseconomische redenen was besloten tot sluiting van de basis.

Maar volgens de rechter ‘heeft het er alle schijn van dat het besluit is genomen als sanctie op eerdere stakingsacties’. De Ierse prijsvechter kondigde namelijk in een brief aan dat zij de basis in Eindhoven zou sluiten ‘als er een volgende stakingsactie zou komen’.

Ingrijpend

Volgens de rechter heeft Ryanair misbruik gemaakt van haar bevoegdheden door geen rekening te houden met de belangen van de piloten. ‘Overplaatsing is voor hen heel ingrijpend’, aldus de rechtbank.

De piloten hebben weliswaar een arbeidsovereenkomst volgens het Ierse arbeidsrecht. Maar dat betekent niet dat die werknemers niet de bescherming kunnen krijgen die de Nederlandse wet biedt. ‘Door de overplaatsing wijzigt Ryanair de arbeidsvoorwaarden en dat mag volgens het Nederlandse recht alleen als de werkgever een zwaarwegend belang heeft’, aldus de rechter.

Staking

De bedrijfseconomische omstandigheden waarop de luchtvaartmaatschappij zich baseert, noemt de rechtbank ‘niet aannemelijk’. Het besluit volgde kort nadat zowel de piloten als het cabinepersoneel op Eindhoven Airport hadden gestaakt wegens de slechte arbeidsomstandigheden. Op de basis werken veertig piloten en 98 cabinemedewerkers voor Ryanair.

De rechter oordeelde donderdag niet alleen dat de piloten niet mogen worden overgeplaatst naar het buitenland. Ook moet Ryanair hun salaris blijven doorbetalen op grond van de Nederlandse wet. Daarnaast moet de luchtvaartmaatschappij ‘als goed werkgever op een zodanige wijze de vliegvaardigheden van de piloten onderhouden dat zij een Boeing 737 kunnen blijven vliegen’.

FNV Luchtvaart had eerder al gedreigd met acties als Ryanair de beslissing tot sluiting van de basis niet terugdraait. ‘Het is schandalig dat Ryanair zijn werknemers zó voor het blok zet’, zei FNV-bestuurder Asmae Hajjari. ‘Het bedrijf verwacht dat de werknemers binnen vier weken alles wat ze in Nederland hebben opgebouwd, oppakken en verhuizen naar een ander land.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden