Rechter Egypte draait ngo's duimschroeven aan

De rechtbank in Caïro heeft de bevriezing van tegoeden van vijf Egyptische mensenrechtenactivisten en drie non-gouvernementele organisaties (ngo's), die in februari door een onderzoeksrechter bevolen was, zaterdag gehandhaafd. De beslissing maakt de weg vrij voor strafrechtelijke vervolging, die voor de betrokkenen kan uitmonden in 25 jaar gevangenisstraf.

Hossam Bahgat, de oprichter van een van de getroffen organisaties, komt de rechtbank uit in april Beeld epa
Hossam Bahgat, de oprichter van een van de getroffen organisaties, komt de rechtbank uit in aprilBeeld epa

Het gaat om een vijf jaar oude zaak, waarin de ngo's ervan worden beschuldigd geld uit het buitenland te krijgen om chaos te scheppen. Mensenrechtenorganisaties zien de beslissing als onderdeel van een campagne om vrijheden terug te draaien die werden verworven na de opstand in 2011 tegen het dertigjarige bewind van toenmalig president Hosni Mubarak.

'Wij weten van meet af aan dat deze zaak politiek is en gericht op wraak tegen de ngo's die wandaden van de staat aan de kaak stellen', zei Gamal Eid van het Arabisch Netwerk voor Mensenrechteninformatie, een van de getroffen organisaties.

Buitenlandse mensenrechtenorganisaties hebben het besluit van de rechter scherp veroordeeld. Volgens Sarah Leah Whitson van Human Rights Watch zijn de autoriteiten erop uit 'de prominentste onafhankelijke verdedigers van de mensenrechten te elimineren'. Internationale partners van Egypte moeten zich 'niet om de tuin laten leiden door repressie die is verpakt als juridische procedure'.

Philip Luther van Amnesty International sprak van 'flagrant misbruik van het strafrecht om mensen te beletten zich uit te spreken tegen de snel verslechterende mensenrechtensituatie in het land'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden