Rechter dwingt particuliere landelijke instelling NTN zich te houden aan CAO Thuiszorgbureau moet salaris betalen

De particuliere thuiszorgorganisatie NTN moet aan enkele duizenden werknemers achterstallig loon, vakantietoeslag en vakantiedagen uitbetalen over een periode van negen maanden, waarin NTN zich niet aan de CAO-thuiszorg heeft gehouden....

JET BRUINSMA

Van onze verslaggeefster

Jet Bruinsma

AMSTERDAM

De rechtszaak tegen de particuliere thuiszorgorganisatie, die tientallen filialen heeft in het hele land, was aangespannen door de vakbond Abvakabo en de LVT (Landelijke Vereniging voor Thuiszorg), de branche-organisatie voor de reguliere thuiszorg. Zij krijgen op last van de rechter elk een schadevergoeding van NTN van 25 duizend gulden.

Op het niet of te laat nakomen van de eisen in het vonnis staat een dwangsom van tienduizend gulden per dag.

Directeur W. Jongma van NTN zei gisteren desgevraagd dat hij niet in beroep gaat tegen de 'heel heldere uitspraak' van de rechter. Hij heeft nog geen idee hoeveel NTN zal moeten betalen aan achterstallige lonen en andere zaken. Dat wordt op dit moment berekend. De organisatie heeft daarvoor van de rechter twee maanden de tijd gekregen.

De periode waarover NTN zijn werknemers conform de CAO-lonen moet uitbetalen, loopt van 29 juni 1997 tot en met 31 maart 1998. Vanaf die datum houdt de particuliere organisatie zich wel aan de CAO.

Volgens Jongma is NTN financieel in staat aan zijn door de rechter opgelegde verplichtingen te voldoen. 'Ik verwacht absoluut niet dat we failliet gaan. We groeien nog steeds en we hebben de grillige regelgeving van de overheid die ons de afgelopen jaren is opgelegd, goed doorstaan. Er is geen reden tot paniek.'

Binnenkort gaan LVT en Abvakabo met NTN overleggen over de uitvoering van de rechterlijke uitspraak. 'Wij zijn niet uit op een faillissement', aldus Abvakabo-bestuurder M. Bouma. 'De behoefte aan thuiszorg wordt alleen maar groter; niemand heeft er belang bij als er een thuiszorgorganisatie zou verdwijnen.'

De CAO-thuiszorg wordt elk jaar algemeen verbindend verklaard door de minister van Sociale Zaken. Dat was ook in 1997 het geval. Toch betaalde NTN vanaf 29 juni van dat jaar, drie dagen nadat de algemeenverbindend-verklaring van kracht was geworden, lagere lonen. Die situatie duurde voort tot de CAO afliep, op 31 maart 1998.

Intussen heeft minister De Vries van Sociale Zaken deze week ook de lopende CAO-thuiszorg (die in april afloopt) algemeen verbindend verklaard. Dat gebeurde zo laat, omdat de particuliere thuiszorgorganisaties in september vorig jaar daartegen bezwaar hadden aangetekend.

Directeur F. Clevers van de reguliere thuiszorg, de LVT, is opgetogen over de rechterlijke uitspraak.

'Het niet naleven van de CAO-thuiszorg door commerciële thuiszorgbureaus is daardoor een bedrijfsrisico van de eerste orde geworden', zei hij gisteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden