Nieuws

Rechter dwingt Merkel tot concretere klimaatactie: anders worden Duitse jongeren de dupe

De regering-Merkel is door het grondwettelijk hof op de vingers getikt omdat de Duitse klimaatwet te onduidelijk en niet streng genoeg is. Klimaatactivisten, milieuorganisaties en politici bestempelen de uitspraak als ‘historisch’ en ‘baanbrekend’.

Klimaatactivisten demonstreerden donderdag voor het grondwettelijk hof in Karlsruhe. Beeld Uli Deck/dpa
Klimaatactivisten demonstreerden donderdag voor het grondwettelijk hof in Karlsruhe.Beeld Uli Deck/dpa

Het Constitutionele Hof bepaalde donderdag dat de Klimaatbeschermingswet uit 2019 niet voldoet en moet worden aangepast. Volgens de rechters is de wet niet duidelijk over hoe de uitstoot van broeikasgassen na 2030 beperkt moeten worden. De regering heeft tot eind volgend jaar de tijd gekregen om met duidelijke doelen te komen.

Net als in de Nederlandse Urgenda-zaak, werd de Duitse regering voor het gerecht gedaagd door klimaatactivisten. In dit geval gaat het om Fridays for Future, een groep jongeren die claimt dat de Duitse klimaatwet op de schop moet. De rechters stellen hen nu in het gelijk.

Volgens het hof legt de huidige wet, als deze niet wordt aangepast, een te grote last op jongere generaties om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 aan banden te leggen. Berlijn wil tegen die tijd de uitstoot met 55 procent hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau van 1990. In 2050 moet Duitsland klimaatneutraal zijn. Maar naar het oordeel van de rechters dient de regering duidelijk te zijn over hoe de uitstoot vanaf 2030 precies moet worden beperkt.

Stop met steenkool

Kanselierskandidaat Annalena Baerbock van de Grünen noemt de uitspraak ‘historisch’. De Duitsers gaan in september naar de stembus en in sommige peilingen gaat Baerbock aan kop. Ze riep de regering op tot ‘concrete actie en wel nu’ om het klimaat te redden en pleitte onder andere voor het vervroegen van de deadline om te stoppen met het gebruik van steenkool. Berlijn wil dat dit gebeurt in 2038.

Maar volgens advocaat Roda Verheyen, die Fridays for Future bijstond in de zaak, is dit na de uitspraak niet meer haalbaar. ‘Een rekenmachine toont aan dat dit noodzakelijk is’, aldus Verheyen over het eerder uitbannen van het steenkoolgebruik. De jongeren betoogden onder andere dat de klimaatwet van twee jaar geleden hun grondrechten schond. ‘Het Duitse klimaatbeleid zal ingrijpend moeten worden veranderd’, aldus collega-advocaat Felix Ekardt.

Milieugroepen reageren uitgelaten. ‘Met de uitspraak is generatierechtvaardigheid bereikt’, aldus Luisa Neubauer van Fridays for Future, een van de milieugroepen die zich bij de rechtszaak had aangesloten. ‘Onze toekomstige vrijheden en rechten zijn niet minder belangrijk dan de rechten en vrijheden van de huidige generatie.’

Minister van Economische Zaken en Energie Peter Altmaier (CDU) noemde het oordeel van het hof ‘belangrijk en betekenisvol’. Zijn twee SPD-collega’s Olaf Scholz (Financiën) en Svenja Schulze (Milieu) kondigden aan snel met een wetsvoorstel te komen om te voldoen aan de uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden