Rechter Dover-zaak geeft Perry W. hoop

De Britse rechter A. Moses heeft maandag ontlastende verklaringen opgesomd die gunstig kunnen uitpakken voor Perry W. Hij benadrukte tegenover de jury dat de Nederlandse vrachtwagenchauffeur zich oprecht aangeslagen toonde na de vondst van 58 gestikte Chinezen vorig jaar juni in Dover....

Eerder deed de rechter, in afwezigheid van de jury, meerdere keren partijdige uitspraken ten nadele van de verdediging. Zo liet hij duidelijk blijken dat hij de getuigenverklaring van Perry W. - die plotsklaps al het overtuigende bewijsmateriaal kon weerspreken - niet geloofde.

Moses liet maandag voor de jury alle scepsis varen toen hij een opsomming gaf van alle getuigenverklaringen die de afgelopen vijf weken in het proces tegen Perry W. en zijn medeverdachte, de Brits-Chinese tolk Ying G., zijn afgelegd. Zonder enige spot gaf hij W.'s woorden weer. De juryleden zullen de samenvatting van Moses zwaar laten wegen wanneer ze zich vandaag terugtrekken om tot een uitspraak te komen.

De rechter verwees uitgebreid naar getuigenissen over W.'s geestestoestand vlak voor de ontdekking van de 58 lijken in de koelcontainer. Perry W. had zich verre van nerveus gedragen en leek zich van geen illegaal transport bewust. Toen hij zich wel bewust werd van de doden, had hij stomverbaasd gereageerd.

De rechter vatte ook de getuigenverklaring van W. nauwkeurig en zakelijk samen. Hij benadrukte evenwel dat de jury er niet voor moet schromen getuigenverklaringen als ongeloofwaardig af te doen. 'U beslist welke getuige u wel of niet vertrouwt.' Naar verwachting zullen de twaalf Britse burgers binnen enkele dagen uitspreken of zij W. schuldig achten aan het beramen van mensensmokkel en 58 maal doodslag.

Alleen wanneer de jury ervan overtuigd is dat W. wist dat hij zestig Chinezen vervoerde - hetgeen hij altijd heeft ontkend - kan hij worden veroordeeld voor doodslag. Als de juryleden hem vrijspreken van het beramen van mensensmokkel, vervalt automatisch de tenlastelegging van 58 maal doodslag.

Op het beramen van mensensmokkel staat maximaal tien jaar gevangenisstraf, maar in Engeland kan de gevangene net als in Nederland na tweederde van de straf vrijkomen. Perry W. zei maandagin de Volkskrant dat hij 'met een beetje mazzel' na zes jaar vrij komt. W. denkt dat hij niet wordt veroordeeld wegens 58 maal doodslag. Op één keer doodslag staat levenslange celstraf.

De rechter gaf de juryleden een vragenlijst, als geheugensteun, om tot een weloverwogen uitspraak te komen. Zo moet de jury oordelen of W. - ervan uitgaand dat hij schuldig is aan mensensmokkel - de plicht had te waken over het welzijn van de in totaal 60 Chinezen in de vrachtcontainer. Als de Chinezen daarentegen wisten dat zij vanuit de provincie Fuijang aan een riskante reis zouden beginnen, hoefde W. niet aan deze zorgplicht te voldoen.

Maar, herinnerde Moses de jury eraan, een van de twee overlevenden heeft verklaard dat hij was voorgelogen door de Slangenkoppen (de mensensmokkelgroep). De Chinees was verteld dat hij vanuit Peking direct naar Engeland zou vliegen. Hij kon onmogelijk weten dat hij enkele dagen later met 59 andere Chinezen zou worden opgesloten in een luchtdichte vrachtcontainer.

Moses' lijst bevatte verder de vraag of de chauffeur het luik van het ventilatierooster had gesloten, terwijl hij wist dat hij daardoor de Chinezen in levensgevaar bracht. Wanneer deze vraag met een ja kan worden beantwoord, moet de jury W. schuldig verklaren voor 58 maal doodslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden