Rechter concludeert: Argentijnse aanklager Nisman is vermoord, maar mysterie is nog lang niet opgelost

De Argentijnse aanklager Alberto Nisman is vermoord. Dat concludeerde rechter Julián Ercolini afgelopen dinsdag. Ercolini opent hiermee een nieuw hoofdstuk in het mysterie dat Argentinië sinds drie jaar in zijn greep houdt. De rechter gaat Diego Lagomarsino, eigenaar van het moordwapen, vervolgen. Maar daarmee is het raadsel van Nismans dood nog lang niet opgelost.

Protestanten vragen om gerechtigheid voor de vermoorde Alberto Nisman, twee jaar naar zijn dood in 2015.Beeld EPA

Nisman onderzocht de aanslag op een joods centrum in Buenos Aires in 1994, waarbij 85 doden en honderden gewonden vielen. Hij concludeerde in 2007 dat Hezbollah de aanslag had gepleegd, in opdracht van Iran. De verdachten zijn echter nooit gepakt. Toenmalig president Cristina Kirchner en haar minister van Buitenlandse Zaken zouden het in het geheim op een akkoordje hebben gegooid met de Iraniërs, in ruil voor gunstige handelsakkoorden.

Op 14 januari 2015 diende Nisman een uitgebreid onderzoeksrapport met deze conclusies in bij de rechter. Vijf dagen later zou hij het Congres toespreken over zijn bevindingen, maar de dag daarvoor werd hij met een kogel in zijn hoofd gevonden in zijn appartement, het pistool van Diego Lagomarsino lag naast hem. De politie vond een arrestatiebevel voor president Kirchner in zijn prullenbak.

Nieuwe theorie

Aanvankelijk gingen aanklagers uit van zelfmoord. Lagomarsino, als computerexpert werkzaam voor Nisman, verklaarde direct dat het pistool van hem was. Hij had het wapen uitgeleend aan zijn baas, vertelde hij de politie. Nisman en zijn familie zouden met de dood worden bedreigd. Hij had het pistool gevraagd omdat hij bang was en zichzelf wilde beschermen.

In 2016 trad een nieuwe president aan in Argentinië. Mauricio Macri zei te geloven dat Nisman was vermoord, en blies de zaak nieuw leven in. Vorig jaar werd federaal aanklager Eduardo Taiano op de zaak gezet en hij ontwikkelde een nieuwe theorie. Lagomarsino zou naar Nismans huis zijn gegaan om hem het wapen te geven, met als doel later een zelfmoord te kunnen fingeren.

Vervolgens kwamen twee andere personen die Nisman drogeerden met ketamine, en hem met Lagomarsino's wapen een kogel door het hoofd schoten. Wie dat waren is onduidelijk. De theorie wordt ondersteund door een team van forensische experts, dat in september een rapport uitbracht met de resultaten van hun onderzoek. Een eerder team van experts, onder de vorige aanklager, was juist tot de conclusie gekomen dat het zelfmoord betrof.

Sleutelrol

'Lagomarsino speelde een sleutelrol in het plan', aldus Taiano in lokale media. 'Hij is medeplichtig aan moord.' De rechter kon zich kennelijk vinden in die theorie. Lagomarsino ontkent alles, en mag zijn proces in vrijheid afwachten. Hij krijgt wel een enkelband, en zijn banktegoeden zijn bevroren. Ook vier van Nismans bodyguards worden vervolgd, omdat ze hun beschermende taken onvoldoende zouden hebben uitgeoefend.

Eerder deze maand vaardigde een andere rechter al een arrestatiebevel uit voor oud-president Cristina Kirchner. Hij beschuldigt haar van verraad en het verdoezelen van de Iraanse rol in de bomaanslag. Kirchner is eerder dit jaar tot senator gekozen, en geniet daarom immuniteit. De Senaat moet in de komende maanden besluiten of het die immuniteit opheft. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig.

Politiek complot

Volgens Kirchner is ze slachtoffer van een politiek complot. Tijdens een persconferentie begin december beschuldigde ze haar opvolger Macri ervan 'een rookgordijn' op te werpen. Op die manier zou hij de aandacht willen afleiden van omstreden hervormingen die zijn kabinet probeert door te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden