nieuws

Rechter: complotdenkers moeten stoppen met ongefundeerde verhalen over pedonetwerk in Bodegraven

Drie complotdenkers moeten per direct stoppen met het verspreiden van ongefundeerde verhalen over een satanisch pedofielennetwerk in Bodegraven. Ook moeten de drie de reeds gepubliceerde verhalen van het internet verwijderen.

Rik Kuiper
Tekening met (v.l.n.r.) Wouter R. (via videoverbinding), burgemeester Christiaan van der Kamp van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en een rechter tijdens een kort geding.  Beeld Nicole van den Hout
Tekening met (v.l.n.r.) Wouter R. (via videoverbinding), burgemeester Christiaan van der Kamp van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en een rechter tijdens een kort geding.Beeld Nicole van den Hout

Dit oordeelt de kortgedingrechter in Den Haag in een zaak aangespannen door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Volgens de rechter is er geen enkel objectief bewijs voor de vergaande aantijgingen, die veel onrust onder burgers veroorzaken.

De drie mannen mogen geen personen meer aanwijzen ‘als pleger, slachtoffer, getuige of verhuller van satanisch-pedofiele misdrijven in de gemeente Bodegraven’, schrijft de rechter. Ze mogen geen plekken binnen deze gemeente aanwijzen als locaties van de vermeende misdrijven en mensen niet meer oproepen de locaties te bezoeken om slachtoffers van deze vermeende misdrijven te eren of te herdenken.

Leggen de mannen de uitspraak naast zich neer, dan moeten zij dwangsommen betalen van 5.000 euro per persoon per dag, met een maximum van 200 duizend euro. Ook kunnen ze uiteindelijk worden gegijzeld.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk wil nog niet op de uitspraak reageren. ‘De gemeente neemt dit weekend de tijd om het vonnis grondig te bestuderen en zal na het weekend met een reactie komen’, aldus een verklaring op de website van de gemeente.

Noodverordening

Sinds de verhalen over een satanisch pedofielennetwerk op internet rondgaan, is het onrustig in Bodegraven. Tientallen mensen kwamen begin dit jaar vanuit het hele land bloemen leggen op begraafplaats Vredehof, waar slachtoffers van het netwerk zouden liggen.

Omdat de bezoekers nabestaanden lastigvielen, zag de gemeente zich in maart genoodzaakt een noodverordening in te stellen, die ongeoorloofd bezoek aan de begraafplaats verbood.

Daarmee verdwenen de verhalen niet. Via hun eigen uitzendingen op internet en in een groep bij berichtendienst Telegram bleven de drie mannen hun ongefundeerde theorie verspreiden dat een netwerk van pedofielen in de jaren ’80 kinderen vermoord en verkracht zou hebben.

De verhalen lijken enkel gebaseerd op de hervonden herinneringen van een van hen: oud-Bodegraver Joost K., die inmiddels in Spanje woont. ‘Deze herinneringen vinden echter geen enkele steun in thans beschikbaar objectief feitenmateriaal’, stelt de kortgedingrechter.

Bommeldingen

Joost K. verspreidde zijn verhalen samen met de beruchte complotdenker Micha K., die momenteel in Noord-Ierland woont. Micha K. werd meerdere malen veroordeeld, onder meer vanwege valse bommeldingen, belediging en opruiing. Hij heeft nog een celstraf uitstaan. Het Openbaar Ministerie heeft om zijn uitlevering gevraagd.

De derde complotdenker is ‘leiderschapscoach’ Wouter R., die zich de afgelopen tijd fel tegen het coronabeleid keerde. Hij zit inmiddels vast, nadat de politierechter hem onlangs veroordeelde voor bedreiging van de advocaat van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en opruiing tegen RIVM-topman Jaap van Dissel. Wouter R. moet negen maanden de cel in, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Bedreigingen

Donderdag raakten Micha K. en Joost K. verder in opspraak, omdat er in een chatgroep die zij beheren bedreigingen werden geuit. In de Telegram-groep ‘De Bataafse Republiek’, die vrijdagochtend bijna 7.500 leden telde, werden de namen van vaccineerders gedeeld. Daarbij verschenen teksten als: ‘ruim deze moordenaars van de straat’, ‘jagen maar’ en ‘alles kan kapot’.

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland deed aangifte vanwege de bedreigingen. Micha K. beweert op Twitter dat dit het werk is van infiltranten ‘om ons zo opnieuw te kunnen koppelen aan geweld’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden