Rechter Chili veroordeelt ex-agenten voor moord uit 1985

Een rechter in Santiago heeft donderdag vijftien voormalige Chileense politie-agenten en een burger veroordeeld tot gevangenisstraffen van 41 dagen tot levenslang wegens betrokkenheid bij de moord op drie mensenrechtenactivisten in 1985....

REUTER;AP;DPA

SANTIAGO

De ontvoering en liquidatie van het drietal was een cause célèbre tijdens de militaire dictatuur van generaal Pinochet. De juridische afwikkeling van de zaak werd alom beschouwd als een testcase om vast te kunnen stellen of civiele rechtbanken in het democratische Chili in staat zijn agenten te veroordelen die na de staatsgreep in 1973 de mensenrechten schonden.

Vijf agenten en een burger kregen straffen van 15 jaar tot levenslang wegens directe betrokkenheid bij de moord op Manuel Guerrero, Santiago Nattino en José Manuel Parada, allen lid van de toen nog verboden communistische partij. Het drietal werkte voor een katholieke mensenrechtenorganisatie en werd in maart 1985 op klaarlichte dag op straat in Santiago ontvoerd. De volgende dag werden hun lijken in een greppel bij het vliegveld teruggevonden met doorgesneden kelen .

Tot nu toe zijn slechts enkele lagere politie-agenten veroordeeld wegens schending van de mensenrechten tijdens de dictatuur die in 1990 plaatsmaakte voor een democratisch gekozen regering. Tegen militaire officieren lopen enkele processen, maar nog geen enkele soldaat is tot nu toe achter tralies verdwenen in verband met de verdwijning van meer dan drieduizend tegenstanders van het militaire bewind.

De politie-agenten die donderdag werden veroordeeld, kunnen in hoger beroep gaan bij het Hooggerechtshof. De rechter beschuldigde de huidige en toenmalige commandant van de militaire politie, generaal Stange, en vier ex-generaals van 'het niet nakomen van hun militaire verplichtingen'. Stange zou niet hebben geprobeerd de moord op de communisten te voorkomen. Na de moord zou de politieleiding geen behoorlijk onderzoek hebben ingesteld. Rechter Juica heeft de aanklachten tegen Stange c.s. doorgestuurd naar een militaire rechtbank, die bepaalt of de ex-generaals alsnog terecht moeten staan. Een communiqué van de militaire politie benadrukte dat de moordenaars 'strikt individueel' hebben gehandeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden