Rechter: Buma/Stemra beschuldigde oud-topman niet zelf van fraude, rectificatie niet nodig

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra hoeft van de rechter geen berichten te rectificeren waarin de voormalig directeur van de organisatie in verband wordt gebracht met fraude en gerommel met de boekhouding.

Voormalig directeur Hein van de Ree van Buma/Stemra Beeld Youtube
Voormalig directeur Hein van de Ree van Buma/StemraBeeld Youtube

Ex-directeur Hein van de Ree had hierom gevraagd, maar de rechter oordeelde vandaag dat Buma/Stemra de voormalig topman nooit zelf heeft beschuldigd van fraude.

Afgelopen zomer verschenen berichten dat de vorige directie van de organisatie met de boekhouding zou hebben gerommeld. Er zou bewust met miljoenen zijn geschoven om de kosten van de organisatie laag te houden. Dit kwam naar voren in een onderzoek, dat Van Limpt, de huidige directeur, had ingesteld na een tip van een klokkenluider. De huidige directieleden die door Van Limpt van gerommel werden beschuldigd, zitten al enkele maanden ziek thuis.

Vervolgens gaf Van Limpt een interview aan RTL Z over de boekhoudaffaire, waarin gesproken werd over 'gerommel met de boekhouding' en 'frauduleus' opzij zetten van geld door de vorige directie. Van der Ree stelde dat hij zo ten onrechte werd beschuldigd van fraude. Maar volgens Buma/Stemra hebben zij het woord fraude nooit genoemd en was dat interpretatie van de journalisten. Ze hadden zelfs nog expliciet aan de journalist gevraagd het woord frauduleus te verwijderen, maar die wilde dat niet, aldus Van Limpt. De rechter geeft Buma/Stemra daarin nu gelijk, al had de organisatie als voormalige werkgever nog wel iets actiever de belangen van Van der Ree mogen beschermen, aldus de rechter.

Opspraak

Van Limpt trad vorig jaar aan als opvolger van Van der Ree bij Buma/Stemra. Bij de auteursrechtenorganisatie zijn rond de 26.000 componisten, tekstschrijvers en tekstdichters aangesloten. Buma/Stemra int voor hen de vergoeding die bijvoorbeeld radio- en televisiestations en horecaondernemers moeten betalen voor het gebruiken van hun liedjes.

Van Limpt hoopte de rust bij Buma/Stemra te herstellen, na een periode waarin de organisatie met regelmaat slecht in het nieuws kwam. Dat is tot op heden niet echt gelukt. Na de boekhoudaffaire raakte Van Limpt zelf ook in opspraak door een publicatie in de Volkskrant over onder meer zijn excessieve uitgavenpatroon als directeur, een peperduur golfabonnement en foute informatie op zijn cv. Zo claimt de voormalig horecaondernemer Van Limpt dat hij in 2007 zijn zaken van de hand kon doen, terwijl hij failliet ging. Een van de schuldeisers was toen Buma/Stemra. Van Limpt zei toen dat mensen dingen over hem lekten om een bepaald beeld neer te zetten, omdat ze niet blij waren met het integriteitsonderzoek.

Buma/Stemra spreekt fraude nu opeens tegen: 'Dat is interpretatie geweest van journalisten'
Het werd afgelopen zomer met veel bombarie gepresenteerd. De nieuwe directeur Wim van Limpt van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra had een onderzoek laten instellen naar de vorige directie en de uitkomst was niet best.

Waarom is er toch zo vaak gedoe bij Buma/Stemra?
Op papier heeft Buma/Stemra een vrij eenvoudige taak. Maar de auteursrechtenorganisatie kampt al jaren met een slechte reputatie.

Buma-directeur Van Limpt waadt in geur van decadentie
Lees de reconstructie van de eerste anderhalf jaar van directeur Van Limpt bij Buma/Stemra. 'Zuinig aan doen' vertaalt zich in een golfabonnement van 42.500 euro. (+)

Weerwoord directeur Wim van Limpt: 'Niet zuinig, maar zo efficiënt als kan'
Van Limpt stelt dat een clubje mensen facturen en informatie over hem lekt, om hem 'op een bepaalde manier' neer te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden