NieuwsWindparken

Rechter: bouw omstreden Drentse windparken mag doorgaan

De Drentse windparken Drentse Monden en Oostermoer mogen gewoon worden afgebouwd, zoals gepland. Dat oordeelde de rechtbank in Assen in een kort geding dat was aangespannen door organisaties van omwonenden.

Gerard Reijn
Dronefoto van windpark De Drentse Monden en Oostermoer in het noordelijk deel van de Drentse Veenkolonien. Tegenstanders van de windmolens vroegen de rechter de bouw stil te leggen.  Beeld ANP
Dronefoto van windpark De Drentse Monden en Oostermoer in het noordelijk deel van de Drentse Veenkolonien. Tegenstanders van de windmolens vroegen de rechter de bouw stil te leggen.Beeld ANP

De rechtbank oordeelde op formele gronden dat de bouw van in totaal 45 windmolens niet kon worden stilgelegd: hij bestempelde de eisers als niet-ontvankelijk.

De Drentse windparken gelden als de meest omstreden windparken in Nederland. De spanningen in het gebied liepen zo hoog op dat de terroristenbestrijder NCTV zich er ernstige zorgen over maakt. Die constateerde dat de strijd tegen de windparken steeds vaker ‘buitenwettelijke vormen’ aanneemt, zoals ‘bedreiging, intimidatie en vernieling’.

Bedreigingen

Zo moesten aannemers hun werk aan het park staken omdat ze niet opgewassen waren tegen bedreigingen, en werd bij boeren die meewerkten aan de molens asbest op het land gestort. Bij andere boeren werd brand gesticht, en bestuurders werden op affiches afgebeeld als kampbeulen. Justitie verdenkt onder andere Jan Nieboer van (deelname aan) deze acties. Nieboer is een van de leiders van de acties tegen de windparken, en ook initiator van het nu verloren kort geding.

De tegenstanders van de molens hadden al geprocedeerd tot aan de Raad van State. Daarmee leek de voltooiing van het park al onvermijdelijk. Maar de advocaat van de molenbestrijders, Peter de Lange, meende dat een recente uitspraak van het Europese Hof over geluidshinder door windmolens nieuwe munitie gaf om langs een andere weg de bouw stil te leggen. Hij heeft zich nog niet bij de nederlaag neergelegd: ‘Het ligt in de lijn der verwachtingen dat er verdere juridische stappen volgen’, schrijft hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden