Rechter: bewaarders hoeven geen asielzoekers te bewaken

De bestuursrechter in Amsterdam heeft vrijdag de gewetensbezwaren erkend van twee bewaarders van de Bijlmerbajes die weigerden nachtdiensten te draaien in het Grenshospitium....

Van onze verslaggeefster

De rechter wees vonnis in een kort geding dat de twee bewaarders hadden aangespannen tegen de minister van Justitie.

Gewetensbezwaren? Justitie vindt het allemaal flauwekul. De landsadvocate, mr. A. van Vliet, suggereerde tijdens de rechtszitting zelfs dat de twee gewetensbezwaren voorwenden om zich aan de nachtdiensten te onttrekken.

'Ik heb niet de eed afgelegd om eventueel geweld te moeten gebruiken tegen mensen die enkel hun geluk in Nederland hebben beproefd', zei een bewaarder toen met een brok in de keel. 'Vreemdelingen die niets hebben misdaan.' Volgens de bewaarders behoort het niet tot hun taken mensen te bewaken die geen strafbare feiten hebben gepleegd.

Het Grenshospitium is sinds maart in de Bijlmerbajes gevestigd. Vier bewaarders die eerder een kort geding aanspanden, werden deze zomer al in het gelijk gesteld. Het aantal bewaarders dat niet meer in het Grenshospitium mag worden ingezet, komt hiermee op zes, maar er rest een groep van twintig bewaarders die nog geen juridische stappen heeft ondernomen.

Als deze mensen niet tijdelijk willen meewerken aan de bewaking van vreemdelingen, hadden ze geen bewaarder moeten worden, vindt Justitie. Weigerachtige types kan men niet gebruiken in tijden van personeelskrapte.

Het ministerie van Justitie gaf voor het eerst aan op welke gronden het de bewaarders denkt te mogen dwingen tot tijdelijke werkzaamheden die niet in hun functieomschrijving staan, maar de rechter gaf de bewaarders gelijk. De rechter stelde vast dat Justitie niet streeft naar een tijdelijke oplossing, maar naar een verruiming van de functieomschrijving. Dit valt te concluderen uit onderhandelingen met de vakbonden over de functieomschrijving.

Mr. W. de Klein van de Abvakabo hoopt er het beste van, maar heeft geen hooggespannen verwachtingen van de onderhandelingen met het ministerie.

'Het ministerie van Justitie wil zijn werknemers zo flexibel mogelijk inzetten. Geen aparte vreemdelingenbegeleiders meer, maar weer een justitiële duizendpoot. Het ziekteverzuim in de Bijlmerbajes loopt nu al op tot 20 procent. Het personeel is hartstikke ontevreden. Daar wordt niets mee gedaan. Niet in Amsterdam, maar ook niet in de rest van Nederland. Alleen de bedrijfsvoering telt nog.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden