Rechter beticht advocaat Bouterse van misbruik

Met een ruzie over de procedure en een onverwachte nieuwe aanklacht tegen Desi Bouterse is het proces tegen de Surinaamse oud-legerleider maandag in Den Haag tumultueus begonnen....

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

Volgens de rechtbank is de vervolging van Bouterse niet geschorst. De advocaat meent dat dit wel zo is, op grond van zijn recente bezwaarprocedure, en bleef weg uit de rechtzaal. Moszkowicz wil met de procedure bereiken dat de drugszaak wordt verplaatst van Den Haag naar Rotterdam. Volgens Punt had hij dat verzoek eerder moeten indienen of het, op andere gronden, op de zitting zelf aan de orde moeten stellen.

De advocaat reageerde uiterlijk onverschillig op de aantijging van de rechter. In de wandelgangen en op de winderige stoep vóór het gerechtsgebouw hield hij een doorlopende persconferentie. 'De rechtbank ziet het fout en loopt nu het risico dat het later een vonnis uitspreekt dat nietig is', zei de raadsman.

Moszkowicz blijft ervan overtuigd dat de vervolging tegen Bouterse is geschorst. 'Dat staat in de wet, en als de rechter daar anders over denkt, moet hij dat weten.' Een kort geding aanspannen om zijn formele gelijk te krijgen zal hij echter niet doen. De rechtbank heeft Moszkowicz opgroepen woensdag wel op de zitting te komen. Of hij dat zal doen, laat de advocaat in het midden: 'Soms kun je iemands belangen juist behartigen door niet op de zitting te verschijnen.'

De nieuwe aanklacht die het Openbaar Ministerie in het vooruitzicht stelde, verbaasde de advocaat naar eigen zeggen niet. Die zaak is gebaseerd op een kroongetuige. 'Dat bewijst juist mijn stelling dat er tegen mijn cliënt erg weinig bewijs bestaat. Alleen in zaken met weinig bewijs is het het Openbaar Ministerie namelijk toegestaan kroongetuigen in te zetten.'

Overigens bleken de advocaten van de twee medeverdachten het inhoudelijk eens te zijn met Moszkowicz over diens stelling dat de drugszaak ten onrechte in Den Haag wordt gevoerd. In de zaak van M. Misier, die in Rotterdam een geldwisselkantoor had, zijn alle ten laste gelegde feiten gepleegd in Rotterdam en bestaat geen enkel verband met Den Haag, betoogde diens raadsman G. Hubers.

Volgens advocaat I. Weski geldt hetzelfde voor de in Suriname wonende verdachte R. Lowes. Het dossier meldt voor hem maar één relatie met Den Haag, en dat is de observatie van een politieman dat Lowes in juni 1992 in Scheveningen een taxi naar Rotterdam zou hebben genomen.

Maar op die datum was Lowes helemaal niet in Nederland, wist Weski. Als bewijs overhandigde ze het paspoort van haar cliënt, waarvan de paspoortstempels laten zien dat de Surinamer op het bewuste moment in Engeland was.

Volgens de raadsvrouw heeft het Openbaar Ministerie ook opzettelijk lang gewacht met het berechten van Lowes om de zaak tegen Bouterse meer body te geven. De feiten die hem ten laste worden gelegd, hadden volgens haar al in 1992 door de Rotterdamse rechter beoordeeld kunnen worden. 'Alles wijst erop dat zijn zaak uit Rotterdam is weggehaald als opstapje naar de zaak-Bouterse.'

Het lange wachten heeft volgens de raadslieden ook gevolgen voor de kwaliteit van de getuigen. Die zeggen zich na zes of acht jaar soms weinig meer van de bewuste transporten te herinneren. Daarnaast, aldus Weski, baseert justitie de betrokkenheid van Lowes bij de drugshandel voor een belangrijk deel op een afgeluisterd telefoongesprek. De band van dat gesprek is inmiddels gewist. Bij een meer voortvarende berechting zou dat volgens haar niet zijn gebeurd.

De rechtbank wil de komende twee weken besteden aan de behandeling van de opgeworpen procedurebezwaren in de Copa-zaak. Pas eind mei wordt toegekomen aan de inhoudelijke kant van het drugsproces, inclusief het horen van getuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden