NIEUWSJehova's Getuigen

Rechter besluit donderdag over vrijgeven onderzoek naar seksueel misbruik bij Jehova’s Getuigen

Het is nog onzeker of een onderzoek naar de misstanden onder de gemeenschap van Jehova’s Getuigen in de openbaarheid komt. De religieuze groepering spande een kort geding aan om publicatie van het rapport tegen te houden. De rechter kwam er na een urenlang beraad woensdag niet uit en stelt de uitspraak uit tot donderdagmiddag.

Congres van Jehova's Getuigen in augustus 2019. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Congres van Jehova's Getuigen in augustus 2019.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Onderzocht is hoe de religieuze gemeenschap omgaat met seksueel misbruik. Dat gebeurde nadat honderden slachtoffers van betasting, verkrachting en aanranding zich hadden gemeld. Aanvankelijk zou het WODC de uitkomsten daarvan donderdag publiceren.

Voorafgaand aan de officiële presentatie van het onderzoek mochten de Jehova’s Getuigen de resultaten inzien. De onthullingen in het rapport zijn volgens de advocaat van de gemeenschap ‘wetenschappelijk onrechtmatig en onjuist’, zo zei hij woensdag vlak voor aanvang van het kort geding. Om de publicatie ervan te voorkomen, stapten leden van de geloofsgemeenschap naar de rechter voor een spoedprocedure tegen de onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het WODC.

Na een behandeling van ruim vijf uur achter gesloten deuren kon de rechter nog geen oordeel vellen over de kwestie. Het was een uitdrukkelijke wens van de Jehova’s Getuigen om de zaak zonder journalisten en publiek af te doen. Zo voorkwamen ze dat rechters en advocaten publiekelijk citeerden uit het geheime rapport. In het publiek, dat urenlang zat te wachten op de gang naast de rechtszaal, zaten enkele slachtoffers van misstanden bij de gemeenschap.

De Jehova’s Getuigen vormen een christelijke gemeenschap die in Nederland ongeveer 30 duizend leden heeft. Zij geloven in God en de Bijbel, maar volgen een andere religieuze interpretatie dan katholieken en protestanten. Naar eigen zeggen baseren ze hun geloofsleer op een filosofische inslag. De Jehova’s hanteerden binnen de gemeenschap ook een eigen rechtssysteem, waarmee leden een geïmproviseerde vorm van berechting ondergingen.

Jarenlang bleven allerlei misstanden over seksueel misbruik binnen de muren van het hoofdkantoor in Emmen. Jonge leden die waren betast, aangerand of verkracht door oudere geloofsgenoten durfden die ervaringen niet aan de buitenwereld te melden. Daardoor raakte de doofpot in Emmen de afgelopen jaren al voller, tot enkele anonieme leden in 2017 besloten de zwijgcultuur binnen en buiten de gemeenschap te doorbreken.

Ze riepen de Reclaimed Voices in het leven; een stichting waar slachtoffers van seksueel misbruik onder Jehova’s hun ervaringen bespreekbaar konden maken en steun bij elkaar vonden. Bij de stichting kwamen honderden meldingen binnen. In reactie daarop liet minister Dekker (VVD, Rechtsbescherming) op verzoek van de Tweede Kamer een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de wijze waarop de Jehova’s Getuigen omgaan met seksueel misbruik.

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht voerden dat onderzoek uit. Tijdens het onderzoek spraken ze met verschillende leden van de religieuze groepering. Het bestuur van de Jehova’s Getuigen verzocht haar leden eerder per brief om mee te werken aan het onderzoek. Maar nu die eenmaal is afgerond en de conclusies op papier staan, doet de geloofsgemeenschap er alles aan de publicatie te dwarsbomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden