Rechter beslist over getuigenis Enron-topman

Twee commissies van het Amerikaanse Congres hebben Kenneth Lay, de voormalige topman van het failliete energiebedrijf Enron, gedagvaard om te getuigen over de ondergang van het bedrijf....

Van onze correspondent Bert Lanting

Lay zou aanvankelijk al begin deze week voor een senaatscommissie verschijnen, maar hij zag daarvan af na kritische uitlatingen van de commissieleden. Daaruit leidde zijn advocaat af dat de commissie al een vonnis had geveld.

Congresleden vragen zich echter af of het optreden van Lay veel zal opleveren. Verwacht wordt dat hij een beroep zal doen op zijn constitutionele recht om te zwijgen.

De opsteller van een vernietigend rapport over het bankroet van Enron, William Powers, zei eerder deze week tegenover het Congres dat Lay medeverantwoordelijkheid draagt voor de schimmige financiële constructies waarmee financieel topman Andrew Fastow de verliezen van het bedrijf wegmoffelde.

Dankzij de door Fastow bedachte 'partnerships' werd de winst van het bedrijf in het laatste jaar met liefst een miljard dollar opgeblazen. Extra bedenkelijk was dat Fastow en een select groepje medefinanciers miljoenen dollars verdienden aan de schimmige transacties die uiteindelijk tot de ondergang van het bedrijf leidden.

Voorzover bekend heeft Lay zelf niet rechtstreeks meegeprofiteerd van de 'partnerships', die werden gebruikt als garantie tegen mogelijke verliezen. Het riskante was dat Enron de partners bij verliezen moest terugbetalen in Enron-aandelen. Toen het bedrijf eind vorig jaar in de problemen kwam, stortte de koers in, zodat het gat niet meer te dichten viel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden