Rechter België laat opnieuw verdachte aanslagen Parijs vrij

Een van de in België aangehouden verdachten van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, Zakaria J., is donderdag op vrije voeten gekomen. Een rechtbank in Brussel verbond wel strikte voorwaarden aan zijn vrijlating. Het is de derde keer dat een rechter een verdachte van de aanslagen vrijlaat onder strenge voorwaarden. Wat die voorwaarden zijn, is niet duidelijk.

Adelhamid Abaaoud, die wordt beschouwd als de leider van de aanslagen in Parijs. Beeld AFP
Adelhamid Abaaoud, die wordt beschouwd als de leider van de aanslagen in Parijs.Beeld AFP

De 29-jarige J. werd in januari opgepakt bij een huiszoeking in de Brusselse deelgemeente Molenbeek. Hij wordt verdacht van terroristische moorden en lidmaatschap van een terreurgroep.

Het federaal parket laat weten niet in beroep te gaan. J. zou volgens justitie behoren tot de kennissenkring van Abdelhamid Abaaoud, die wordt beschouwd als de architect van de terreuraanslagen. Hij werd kort daarna doodgeschoten door de Franse politie.

Het is onduidelijk wat J. precies ten laste is gelegd. Ook is onduidelijk wat zijn precieze rol is geweest bij de aanslagen. Zowel in januari als in april liet een rechter een verdachte van de aanslagen ook vrij, eveneens onder strenge voorwaarden.

De Brusselse rechtbank zou zich donderdag ook buigen over het voorarrest van vier andere verdachten, maar op verzoek van hun advocaten werd dat uitgesteld naar 9 juni. Bij de aanslagen in de Franse hoofdstad kwamen in november 130 mensen om.

Terreurcel

In de rechtszaak rondom de terreurcel die begin vorig jaar werd opgerold in Verviers en waarvan Abaaoud de leider zou zijn geweest, zijn donderdag forse celstraffen geëist. Tegen vier prominente leden die aanslagen zouden hebben willen plegen in België eiste het federaal parket celstraffen van 18, 16 en twee keer 15 jaar.

De politie doodde in januari 2015 bij de inval in Verviers, in de buurt van Luik, twee verdachten. Twee anderen wisten te ontkomen, onder wie de destijds achttienjarige Nederlander Zaid Koulliss. Hij bevindt zich mogelijk in Syrië. Tegen hem eiste het OM vijf jaar cel. In totaal worden zestien verdachten vervolgd, van wie er zeven aanwezig zijn bij het proces. Tegen de meesten werden gevangenisstraffen van vijf of tien jaar geëist. Wanneer de rechtbank uitspraak doet is nog niet bekend.

Roosendaal

Het Nederlandse OM maakte donderdag bekend dat terreurverdachten die in april en mei werden opgepakt in Roosendaal, vrijdag worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Dat heeft de aanklager besloten. In totaal werden vijf mannen opgepakt, na een anonieme tip dat enkele personen uit Roosendaal mogelijk een terroristische aanslag in Amsterdam wilden plegen.

Een van hen is eerder vrijgelaten. 'Dit soort meldingen worden zeer serieus genomen. Tot nu toe is echter niets gebleken van voorbereidingen van een aanslag', aldus het OM. 'Ook is uit onderzoek door het NFI vast komen te staan dat de onbekende stof die bij één van de verdachten werd aangetroffen, geen explosieve stof is.'

De vijf blijven wel verdachten in het onderzoek naar de financiering van terrorisme. De verdenking van verboden wapenbezit en het bezit van een explosief vervallen volgens het OM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden