Rechter: alleen stemmen vanuit buitenland meetellen die op tijd binnen zijn

Stembiljetten van Nederlandse kiezers in het buitenland moeten uiterlijk klokslag 15 uur op 15 maart ontvangen zijn in Den Haag of op één van de 22 ambassades. Alleen dan worden de stemmen vanuit het buitenland meegeteld voor de verkiezingsuitslag. Dat heeft de rechter vanochtend besloten in een kort geding.

Nienke Zoetbrood
null Beeld anp
Beeld anp

Eelco Keij, Kandidaat-Kamerlid voor D66, spande dinsdag het kort geding tegen de staat aan nadat bij kiezers in het buitenland onrust was ontstaan of hun stempassen wel op tijd zouden arriveren. Hij spande de zaak aan namens 154 Nederlanders in het buitenland die op zondagavond hun stempas nog niet ontvangen hadden.

'Topje van de ijsberg'

Volgens Keij is dit aantal 'slechts het topje van de ijsberg'. Ruim elf honderd expats en migranten in het buitenland hebben op de website van Keij laten weten dat zij hun stempas niet, of te laat, ontvangen hebben. Door soms trage bezorging van lokale posterijen is de kans klein dat hun stem voor 15 maart binnen is, zelfs als ze hun stempas alsnog ontvangen.

Keij vindt dat de overheid dit probleem had kunnen voorkomen door de stempapieren eerder op de bus te doen. De rechter heeft echter nog geen inhoudelijke motivatie voor het besluit gegeven, om de zaak zo snel mogelijk voor de verkiezingen af te kunnen handelen. Volgens Keij is de uitspraak een ontkenning van de realiteit. 'Die stembiljetten komen nu echt niet sneller aan: het probleem wordt gewoonweg niet opgelost'.

Alleen via post

In totaal hebben meer dan 77 duizend van de ongeveer half miljoen Nederlanders in het buitenland zich geregistreerd om hun stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dit kan vooralsnog alleen via de post. Bij de gemeente Den Haag, het verzamelpunt voor de stemmen uit het buitenland, arriveren dagelijks duizenden stembiljetten van Nederlanders die het wel gelukt is om op tijd hun stem uit te brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden