Rechter acht ontslag Spahr niet terecht

Minister De Vries van Binnenlandse Zaken had vorig jaar geen ontslag mogen verlenen aan burgemeester L. Spahr van der Hoek van Middelburg....

Van onze verslaggever

Medio 2000 zegde de gemeenteraad van Middelburg na een reeks van incidenten het vertrouwen in Spahr op. In een gesprek met commissaris der koningin Van Gelder toonde de burgemeester zich bereid terug te treden indien een passende afvloeiingsregeling werd getroffen. Maar de gemeenteraad besloot Spahr slechts wachtgeld te geven, dat tot aan zijn pensionering ongeveer 650 duizend euro bedraagt.

Spahr voelde zich benadeeld en vocht zijn ontslag bij de rechter aan. Die stelde de ex-burgemeester deze week in het gelijk. Cruciaal is een brief die de commissaris van de koningin op 4 juli 2000 aan Spahr schreef. Daarin stelt Van Gelder dat 'de minister pas tot ontslag zal overgaan als over deze afvloeiingsregeling overeenstemming is bereikt tussen u en de gemeente Middelburg'. Die regeling zou meer moeten zijn dan het wachtgeld, en indien partijen niet tot overeenstemming konden komen, zou bindend advies van derden worden ingewonnen.

Tot onderhandelingen over een afvloeiingsregeling is het nooit gekomen. Volgens de Middelburgse gemeenteraad liet Spahr maar niets van zich horen. Volgens Spahr liet de gemeente het afweten, aldus zijn advocaat R. Duk. 'Eerst boden ze slechts eenderde van het wachtgeld aan. Een paar maanden later wilden ze helemaal niet meer onderhandelen.'

De rechter constateert dat de verhoudingen in Middelburg zo verstoord waren, dat ontslag op zijn plaats was. Maar de ontslagprocedure is niet conform de afspraken verlopen. Daarom is het besluit tot ontslag vernietigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden