Rechtenstudent met niqaab krijgt van universiteit bedenktijd

De Rijksuniversiteit Groningen is in overleg met een studente die sinds enige tijd met een niqaab of gezichtsbedekkende sluier bij de faculteit rechten verschijnt....

ANP

Volgens de universiteit is het bij tentamens nodig dat men zich kan identificeren en daarom heeft de studente enkele dagen bedenktijd gekregen of ze in bepaalde gevallen de sluier wil verwijderen voor identificatie. Dat heeft een woordvoerder van de RuG vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om een Nederlandse studente die enige tijd geleden met niqaab aan de juridische faculteit verscheen en colleges bezocht. Volgens de Groningse universiteit is iedereen vrij om zich te kleden zoals hij wil, maar zijn er twee situaties waarin het dragen van een niqaab niet mogelijk is.

‘Studenten moeten zich kunnen identificeren, bijvoorbeeld bij tentamens. Op de tweede plaats moeten ze volledig kunnen deelnemen aan het onderwijs. Dat betekent ook deelname aan discussiebijeenkomsten in het onderwijs. Om daar volledig aan deel te kunnen nemen kan het in het kader van de non-verbale communicatie soms zijn nodig dat gezichtsuitdrukkingen herkenbaar zijn’, aldus de woordvoerder.

De universiteit heeft de studente gevraagd of ze bereid is aan deze twee voorwaarden te voldoen. Wat de universiteit gaat doen wanneer ze dat weigert, dat kan de woordvoerder niet zeggen. ‘We gaan er vanuit dat we er samen wel uitkomen. Zo niet, dan zien we daarna wel verder’, aldus de woordvoerder. Volgens hem laat de Groningse universiteit zich in haar beleid ten aanzien van de niqaab leiden door richtlijnen van de Commissie Gelijke Behandeling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden