Rechten werksters vaak geschonden

Werksters bij particuliere huishoudens krijgen zelden doorbetaald tijdens vakantie of ziekte. Daar hebben zij wel recht op. Ze krijgen redelijk goed betaald: gemiddeld 12,50 euro per uur. Veel opdrachtgevers hebben geen idee welke rechten hun werkster heeft.

Een werkster. Beeld ANP

Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder 507 particuliere gebruikers van een huishoudelijke hulp, uitgevoerd door ADV Market Research in opdracht van de FNV.

Catelene Passchier, vicevoorzitter van de FNV, bepleit een cao voor werksters en een collectieve regeling die hun toegang geeft tot de sociale zekerheid. 'Huishoudelijk werk is normaal werk dat ook zo behandeld moet worden. De vakbond heeft deze groep werknemers te lang genegeerd. Steeds meer werksters verdienen een hoofdinkomen met huishoudelijk werk. Het is een serieuze beroepsgroep die in omvang toeneemt en dezelfde rechten verdient als andere werknemers.'

Het onderzoek is het eerste naar de zakelijke relatie tussen particuliere huishoudens en hun werkster. In Nederland zijn volgens berekeningen van de vakbond naar schatting 155 duizend werksters. Zij poetsen samen 3,1 miljoen uur per jaar in ongeveer 890 duizend huishoudens. Het gros van dit werk speelt zich af in het informele circuit, waarbij werkgever en werknemer onderling afspraken met elkaar maken over loon, aantal werkuren en werkzaamheden.

Met het onderzoek wil de FNV achterhalen of gebruikers van een huishoudelijke hulp de rechten van deze groep werknemers kennen en of zij zich daaraan houden. Werksters hebben recht op een uurloon van minimaal 9,50 euro, vier weken doorbetaalde vakantie, doorbetaling van loon tijdens de vakantie van de werkgever en tijdens ziekte (maximaal zes weken).

Een overgrote meerderheid van de particulieren met een werkster houdt zich niet aan alle voorschriften. Slechts 4 procent betaalt de werkster als ze ziek is, 6 procent geeft haar vier weken vakantie met behoud van loon, bijna eenderde betaalt haar door tijdens zijn eigen vakantie.

Van de particulieren met een werkster zegt 60 procent niet op de hoogte te zijn van de precieze rechten van een hulp. Na daarover te zijn geïnformeerd zegt 20 procent de werkster te gaan doorbetalen tijdens ziekte en vakantie en/of een hoger uurloon te geven
Het gemiddelde uurloon van de Nederlandse werkster is 12,50 euro, met uitschieters naar boven (15 euro) en naar beneden (5 euro). 9 procent van de opdrachtgevers betaalt minder dan het wettelijke minimum uurloon van 9,50 euro.

Een kwart van de opdrachtgevers zegt te weten dat zijn huishoudelijke hulp een hoofdinkomen verdient met haar werk. Dit percentage kan in werkelijkheid hoger zijn omdat 41 procent geen idee heeft hoe belangrijk de inkomsten uit het werk van de hulp zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden