Rechtbank weigert vrijlating Dutroux

De Belgische seriemoordenaar Marc Dutroux wordt niet vrijgelaten onder elektronisch toezicht. Dat heeft de rechtbank in Brussel maandag beslist.

BRUSSEL - De nabestaanden van Dutroux' slachtoffers reageerden opgelucht, maar hun rust is mogelijk van korte duur. In april komt Dutroux alweer in aanmerking voor vervroegde vrijlating.


De weigering van de rechtbank was geen verrassing. De Belgische media onthulden vorige week dat Dutroux (56), die tot levenslang veroordeeld is voor ontvoering, gijzeling, verkrachting en moord, bij zijn aanvraag voor elektronisch toezicht geen vaste verblijfplaats kon voorleggen. Twee 'fans' die hem wilden opvangen, haakten op het laatste moment af.


Om in zijn levensonderhoud te voorzien, wilde Dutroux zich als zelfstandig garagehouder of loodgieter vestigen, terwijl hij daar geen opleiding voor heeft gevolgd. De rechtbank oordeelde dan ook dat 'Dutroux geen enkel concreet reclasseringsplan kon voorleggen en geen enkel perspectief bood op resocialisatie', en dat een elektronische enkelband geen optie was.


Pas in februari 2014 mag Dutroux een nieuwe aanvraag indienen voor elektronisch toezicht. Maar reeds over twee maanden, halverwege april, kan hij zijn voorwaardelijke vrijlating bepleiten. In België komen gevangenen daarvoor na eenderde van hun celstraf automatisch in aanmerking.


De kans is klein dat Dutroux zijn reclasseringsplan zo snel kan verbeteren en ook deze aanvraag wordt bij voorbaat kansloos geacht. Maar Dutroux moet wel opnieuw naar het Brusselse justitiepaleis worden gebracht, wat gepaard gaat met dure veiligheidsmaatregelen. Voor zijn passage op 4 februari werden de kosten op 50 tot 100 duizend euro geschat.


'Er zijn veel cijfers naar voren gebracht, maar de realiteit is anders', zei Luc Hennart, voorzitter van de rechtbank in Brussel. 'Er komen hier iedere dag gevaarlijke personen over de vloer en er worden hier elke dag zware veiligheidsmaatregelen genomen. Alleen wordt dat minder opgemerkt, omdat er dan minder pers aanwezig is.'


Dutroux kan binnenkort ook een derde aanvraag indienen, voor proefverlof. De rechtbank probeert de drie procedures te laten samenlopen, zodat Dutroux slechts één keer per jaar naar de rechtbank moet worden gebracht.


Maandag schreven Vlaamse kranten dat Dutroux op de beurs actief is. Hij zou zijn zoon telefonische instructies geven om aandelen te verhandelen en zou daarmee goed verdienen. Het geld blijft op zijn zoons rekening, zodat het niet kan worden aangeslagen voor de schadevergoeding van de slachtoffers. De broer van de door Dutroux vermoorde Eefje Lambrecks diende onlangs een klacht in tegen Dutroux' ex-vrouw Michelle Martin, omdat ook zij geld zou doorsluizen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden