Update

Rechtbank VS volhardt in eis schuld Argentinië

Argentinië mag niet aan zijn verplichtingen aan zijn huidige schuldeisers voldoen, zolang het land de openstaande rekening van houders van oude schulden niet heeft betaald. Een Amerikaanse rechtbank bepaalde vrijdag dat het geld dat Argentinië al heeft gestald bij een Amerikaanse bank die de schuldeisers moet uitbetalen, weer terug moet naar het land.

Redactie
De Argentijnse minister van Economische Zaken Axel Kicillof (midden), leider van het kabinet, Jorge Capitanich (links) en juridisch adviseur Carlos Zannini. Beeld AFP
De Argentijnse minister van Economische Zaken Axel Kicillof (midden), leider van het kabinet, Jorge Capitanich (links) en juridisch adviseur Carlos Zannini.Beeld AFP

De uitspraak bevestigt de vrees dat Argentinië in de komende dagen opnieuw niet aan zijn verplichtingen zal kunnen voldoen en daardoor in minder dan 15 jaar voor de tweede keer als wanbetaler te boek zal komen te staan. Dat zou zware gevolgen kunnen hebben voor de positie van het land op de financiële markten.

De zaak heeft zijn oorsprong in het faillissement van Argentinië in 2001. Toen kon het land zijn schulden niet meer betalen. Na enkele jaren werd een schikking getroffen met de meeste buitenlandse schuldeisers, waarbij een groot deel van de schulden werd kwijtgescholden.

Een klein deel van de crediteuren weigerde echter akkoord te gaan met de schikking. Het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalde onlangs dat Argentinië deze laatste groep alsnog 1,3 miljard dollar aan achterstallige betalingen moet uitkeren.

Argentinië vreest echter dat dit kan leiden tot nog meer claims van andere obligatiehouders. Die claims zouden kunnen oplopen tot 15 miljard dollar en dat zou het land opnieuw aan de rand van de afgrond brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden