Rechtbank volgt in milieuzaak Pikmeer-arrest van Hoge Raad OM niet ontvankelijk in vervolging Friesland

De rechtbank in Leeuwarden heeft het Openbaar Ministerie donderdag niet ontvankelijk verklaard in de vervolging van de provincie Friesland wegens opzettelijke milieuvervuiling....

Van onze verslaggever

LEEUWARDEN

Het OM, dat Friesland 'onprofessioneel handelen' verweet omdat het zijn eigen milieuregels heeft overtreden, maakt waarschijnlijk in de loop van volgende week bekend of hoger beroep tegen de uitspraak wordt aangetekend. Het college van Gedeputeerde Staten van Friesland heeft met instemming gereageerd op het vonnis.

Met de uitspraak volgt de Leeuwarder rechtbank het Pikmeer-arrest van de Hoge Raad. Daarin staat dat een overheid niet kan worden vervolgd voor het uitvoeren van een wettelijke bestuurstaak. Met andere woorden: de rechterlijke macht wil zich niet uitspreken over de uitvoerende macht.

Diverse staatsrechtdeskundigen, waaronder de Groninger hoogleraar D. Elzinga, spraken eerder de verwachting uit dat de provincie als ondernemer zou worden veroordeeld. Ook al omdat Friesland uit het niet reinigen van het slib een financieel voordeel behaalde van een kwart miljoen gulden.

De rechtbank oordeelde echter dat de provincie bij uitstek de beleidsvormende en beleidsuitvoerende overheidsinstantie is waar het gaat om de milieutechnische aspecten van baggerslib. Voorts behoren werkzaamheden die dienen tot het op bevaarbare diepte houden van provinciale vaarwegen, zoals baggeren, tot de specifieke taak van de provinciale overheid.

Het afvoeren van het vrijkomende baggerslib is onlosmakelijk met deze taak verbonden. Evenals het verantwoord opslaan van vervuilde grond. Daarin moest de provincie zelf voorzien, omdat er geen particulier depot voor vervuilde grond voorhanden was.

Dat de provincie zich als ondernemer liet betalen door een gemeente (Nijefurd) voor de opslag van slib uit een haventje in Koudum, doet daaraan niets af. De provincie deed dat niet om winst te maken en stelde zich derhalve niet op als particulier ondernemer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden