Rechtbank vernietigend over OM in 'Clickfonds'

Operatie Clickfonds, de grootste financiële fraudezaak uit de Nederlandse geschiedenis, is zo goed als mislukt. Vijf hoofdverdachten gingen vrijdag vrijuit wegens 'zeer onzorgvuldige' strafvervolging....

Van onze verslaggever

Meteen na de uitspraak lieten verdachten, partners en familieleden hun vreugdetranen de vrije loop, ofschoon de verdachten wel zijn veroordeeld tot geldboetes van 25 duizend gulden wegens een fiscaal vergrijp. Het OM, dat twee weken geleden zware gevangenisstraffen had geëist, reageerde gelaten. 'Het is een duidelijk vonnis', aldus een woordvoerder.

De Amsterdamse rechtbank haalde gisteren vernietigend uit naar officier van justitie H. de Graaff, de regisseur van Operatie Clickfonds, en rechercheurs van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Dat gebeurde in de zaak tegen Leemhuis & Van Loon BV en vier oud-directeuren van dit voormalige commissionairsbedrijf.

Eind 1997 liet De Graaff, ondersteund door de FIOD, het viertal oppakken op verdenking van zware delicten zoals grootschalige handel met voorkennis en het witwassen van drugsgelden via de beurs. De vier raakten voorgoed besmet als beurshandelaar, en moesten hun bedrijf ver onder de prijs verkopen. De zware verdenkingen tegen hen verdwenen later uit de dagvaardingen.

Tijdens zijn onderzoek in 1997 heeft De Graaff rechters 'deels onvolledig, deels onjuist' geïnformeerd, zo concluderen de rechters in hun vonnis. Zijn informatie aan de media was 'ongenuanceerd en voorbarig'. 'Vergaand slordig en onachtzaam' was de foutieve vertaling van een rechtshulpverzoek aan justitie in Zwitserland.

FIOD-rechercheurs die betrokken waren bij dat rechtshulpverzoek, legden daarover 'met kennelijk gemak' onjuiste verklaringen af. Met hun 'patroon van onzorgvuldigheden' hebben OM en FIOD grote schade toegebracht aan verdachten, en aan 'de strafrechtspleging in het algemeen'.

Het vonnis maakt het OM vrijwel kansloos tegen oud-beurshandelaar Adri S. en vermogensbeheerder Dirk de G., twee van de drie Clickfonds-hoofdverdachten die nog moeten voorkomen. Dat concludeerden advocaten van verdachten na de zitting. 'Het is wel moeilijker geworden', erkende de woordvoerder van het OM.

Justitie en verdachten gaan de komende weken bekijken of ze in hoger beroep gaan tegen het vonnis. Wel is zeker dat de verdachten een schadeclaim zullen indienen tegen de staat. 'Maar dat zal op zijn vroegst pas na de zomer gebeuren', zei advocaat J. Pen.

Het bedrag van de claim moet nog worden vastgesteld. Maar alleen al de gedwongen verkoop van Leemhuis & Van Loon leverde een schade op van 25 miljoen gulden, zei verdachte Han V. 'Het is godgeklaagd dat zo'n strafvervolging als tegen ons heeft kunnen gebeuren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden