Rechtbank verklaart V&D failliet

De rechtbank in Amsterdam heeft warenhuis V&D donderdagmiddag failliet verklaard. Dat hebben de bewindvoerders van het bedrijf bekendgemaakt. De keten verkeerde al langer in zwaar weer en vroeg vorige week uitstel van betaling aan. Meer dan 10 duizend mensen verliezen door het faillissement hun baan.

Een V&D-filiaal in Groningen Beeld anp
Een V&D-filiaal in GroningenBeeld anp

Het warenhuis vroeg en kreeg vorige week al uitstel van betaling, nadat eigenaar Sun Capital de stekker uit het bedrijf had getrokken. De warenhuisketen kampte al langer met financiële problemen. Eerder dit jaar werd nog een reddingsplan in werking gezet. Een fikse reorganisatie, een huurverlaging en een nieuwe kapitaalinjectie moesten de warenhuisketen weer op de rails helpen.

Het mocht niet baten: op de laatste dag van het jaar is dan toch het faillissement uitgesproken.

'Afgrijselijk als dit leeg komt te staan'

Het verdwijnen van de V&D in Alkmaar, gevestigd in een historisch pand op een prominente plek in de stad, is een klap. 'Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan'. Lees hier de reportage (+).

Er is een levendige tweedehandsmarkt ontstaan in zogenoemde cadeaubonnen van V&D. In totaal staat een kleine 10 miljoen euro aan V&D cadeaubonnen uit.

Doorstart

Volgens de bewindvoerders vergroot het faillissement de kans op een doorstart van het bedrijf. In de komende weken moet blijken of met geïnteresseerde partijen inderdaad een overeenkomst valt te sluiten.
In de tussentijd blijven de warenhuizen, La Place-restaurants, het distributiecentrum en de hoofdkantoren van V&D open.

Verscheidene leveranciers van V&D waren al gestopt met het bevoorraden van de warenhuisketen. V&D verkeerde sinds vorige week in zogeheten surseance. Het bedrijf was niet meer in staat om al zijn rekeningen te betalen. Omdat de magazijnen nog vol liggen, zal dit volgens het bedrijf echter niet snel tot lege schappen leiden in de winkels.

Lijdensweg warenhuis duurt al 32 jaar

In de jaren zestig en zeventig groeide en bloeide V&D. Maar daarna ging het gestaag bergafwaarts met het tot een mammoetconcern uitgedijde bedrijf. Lees hier het profiel (+).

Waarom gaan ketens als V&D en DA onderuit? Drie redenen voor de ondergang (+).

'Niet het einde'

Topman John van der Ent van V&D heeft een brief aan al het personeel geschreven waarin hij oproept 'met z'n allen de schouders eronder te blijven zetten' om van een doorstart van het bedrijf een succes te maken. RTL Z plaatste de brief op de website.

De V&D winkels en de restaurants van La Place blijven voorlopig volop in bedrijf, schrijft Van der Ent. 'Dat is nodig om de kansen op een snelle doorstart van V&D en La Place zo groot mogelijk te maken. Natuurlijk zal iedereen voor zijn of haar werk ook in de komende periode worden betaald. Het UWV neemt de salarisbetaling over.'

null Beeld anp
Beeld anp

'Dieptriest voor personeel'

Het faillissement van V&D is een trieste zaak voor de 10 duizend werknemers van het bedrijf die nu hun baan verliezen en in grote onzekerheid zijn over de toekomst, stellen vakbonden CNV en FNV donderdag. 'Het faillissement van V&D komt natuurlijk niet als een verrassing, maar het is dieptriest', zei FNV-bestuurder Niels Suijker.

De bewindvoerders van V&D werken aan een doorstart, 'maar het is heel onzeker wat dat oplevert', zei CNV-bestuurder Martijn den Heijer. 'Het schijnt allemaal heel ingewikkeld te liggen. Ik verwacht niet dat er op heel korte termijn duidelijkheid is.'

Detailhandel Nederland maakt zich zorgen over de leegstand van winkels in binnensteden. 'Als V&D geen doorstart maakt, zal de leegstand oplopen', aldus voorzitter Guido van Woerkom. 'Dat doet afbreuk aan de aantrekkingskacht op het winkelend publiek.' Volgens Van Woerkom wordt het een 'enorme uitdaging' voor gemeenten om hun binnenstad vitaal te houden. Daartoe moeten met winkeliers afspraken worden gemaakt over het aanpakken van leegstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden