nieuws hells angels

Rechtbank verbiedt motorclub Hells Angels

De motorclub Hells Angels wordt in Nederland per direct verboden. Ook de wereldwijde organisatie mag in Nederland niet actief zijn. ‘De club is een gevaar voor de openbare orde’, oordeelde de Utrechtse rechtbank woensdagochtend in een civiele procedure. 

Hells Angels komen aan op de motor bij de beveiligde rechtbank ('Bunker') in Osdorp. (Archiefbeeld) Beeld Joost van den Broek / VK

Het Openbaar Ministerie zegt direct te zullen optreden als Hells Angels zich als zodanig manifesteren. De advocaat van de club, Geert-Jan Knoops, overweegt in hoger beroep te gaan. ‘Dit moet eerst met de club worden besproken’. 

De motorclub Hells Angels werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. De club begon veertig jaar geleden, in 1978, een afdeling in Nederland, opgericht door Willem van Boxtel, en telt ruim 300 leden. 

Het Openbaar Ministerie eiste het verbod en de ontbinding van de Nederlandse afdeling van de Hells Angels, omdat de vereniging geweld ‘faciliteert en verheerlijkt’. De leden zien zichzelf als een ‘1%-motorclub’ ofwel outlaw motorcycle gang – een motorclub die zich niet gebonden voelt aan de wet. 

De rechtbank oordeelde woensdag dat de Hells Angels een vereniging zijn waar ‘een cultuur van wetteloosheid heerst’, en waar overheidsgezag niet wordt gerespecteerd. Leden die – vaak ernstig – geweld plegen, worden beloond met ‘patches’, – merktekens op hun kleding. Ook zijn er financiële fondsen voor leden die gevangen zitten of worden vervolgd. 

Omdat andere 1%-motorclubs door de Angels niet worden geduld, leidt dit tot confrontaties en ernstige conflicten, aldus de rechtbank. Het gewelddadige karakter van de club is cultuurgebonden en structureel, oordelen de rechters. Dat is strijdig met de wet en ‘daartegen moet de samenleving worden beschermd’. 

Geweld in verenigingsverband

Een eerdere poging van het Openbaar Ministerie om de Hells Angels te laten verbieden, strandde tien jaar geleden. Toen bepleitte de club succesvol dat gewelddadige incidenten alleen individuele leden aanging, en dat niet alle leden daarop konden worden afgerekend. Bovendien zouden er geen sprake zijn van een georganiseerde vereniging. 

Nu oordeelt de rechtbank dat er wel degelijk sprake is van een organisatie. Zo bestaan er zogenoemde ‘Worldrules’ en worden er ‘Worldmeetings’ georganiseerd. De Worldmeeting heeft volgens de rechtbank zeggenschap over alles wat de Hells Angels en hun afdelingen (‘Chapters’) raakt. Zo kunnen beslissingen die op lager niveau zijn genomen, op een Worldmeeting worden teruggedraaid. Overtreding van regels kan leiden tot boete of verwijdering. Bovendien, zo betoogde de aanklager op de zitting in maart, treedt de organisatie naar buiten toe onder de gezamenlijke naam Hells Angels, in combinatie met een geografische naam (Hells Angels Holland). Die vereniging blijkt volgens de rechters ook uit de clubkleding, patches en websites. 

De zitting in maart mondde uit in een lange opsomming van extreem gewelddadige incidenten die op lokaal en internationaal niveau zijn gepleegd. Het geweld werd in de rechtszaal met filmpjes en foto’s geïllustreerd. Advocaat Knoops betoogde namens de club opnieuw dat er helemaal geen sprake is van een vereniging, en dat die dus ook niet kan worden verboden. Die redenering is nu verworpen. 

Andere motorclubs

Eerder zette een rechter ook al een streep door de motorclubs Bandidos – ook in hoger beroep – en Satudarah. In deze laatste zaak doet het hof naar verwachting half juni uitspraak. Verder heeft de rechtbank in Assen zich eerder dit jaar over een verbod op motorclub No Surrender gebogen. Wanneer dat vonnis komt, is nog niet bekend.

Sinds het verbod van Bandidos zijn leden niet meer publiekelijk gesignaleerd en hoefde daartegen dus ook niet te worden opgetreden, zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Leden van Satudarah zijn sinds het verbod wél gesignaleerd, met een naam en clubkleding die niet exact hetzelfde is, maar daar wel sterk op lijkt, alsdus de OM-woordvoerster. ‘En het gaat om  voormalige Satudarah-leden. Zodra zij zich in de openbare ruimte manifesteren, zullen zij worden aangehouden.'

Meer lezen over omstreden motorclubs in Nederland

Na een lange opsomming van gruwelijke geweldsmisdrijven, geïllustreerd met filmpjes en foto’s op een groot scherm in de zittingszaal, eiste het OM in maart voor de rechtbank een totaalverbod op de Hells Angels in Nederland. Lees er hier meer over.

Vorig jaar werd motorclub Satudarah verboden en ontbonden, het jaar daarvoor werd de omstreden motorclub Bandidos al verboden.

En lees hier waarom omstreden motorclubs steeds vaker criminelen aantrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden