Rechtbank verbaasd over gelatenheid Mohammed B.

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag haar verbazing en ongenoegen uitgesproken over het feit dat Mohammed B., de vermoedelijke moordenaar van Theo van Gogh, zichzelf niet wenst te verdedigen....

ANP

B. verscheen maandag gedwongen in de rechtszaal van het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. Zijn advocaat Peter Plasman had de rechtbank vorige week een brief gestuurd waarin stond dat zijn cliënt geen verdediging tijdens zijn proces wenst. Rechtbankvoorzitter U. Bentinck zei die brief overigens niet te hebben ontvangen. ‘Ik zag het in het nieuws’, aldus Bentinck.

Volgens Bentinck is er sprake van een ‘omgekeerde wereld’: in de pers zijn er tal van berichten over de zaak-B., waarvan advocaat Plasman veelal de bron is. ‘En op de zitting komt er niets.’

Plasman zei dat hij in de media ‘af en toe’ zijn standpunt over de zaak heeft uiteengezet. Verder vroeg hij begrip voor de omstandigheid dat hij niet tegen de wens van zijn cliënt kan ingaan. Ook herhaalde hij de eerder gedane mededeling dat B. de volledige verantwoordelijkheid voor zijn handelen op 2 november vorig jaar wil nemen.

De vraag of de zwijgzame houding van B. te maken heeft met zijn (islamitische) geloofsovertuiging zei Plasman niet te kunnen beantwoorden. Ook B. wilde daar geen uitlatingen over doen. Bentinck merkte wel op dat hij B. bij die vraag ‘knikkend zag glimlachen’.

B. was maandag gekleed in een djellaba en had zijn hoofd getooid met een zogeheten Palestijnse sjaal. Hij betrad de rechtszaal met de koran en maakte geregeld enkele aantekeningen.

De oudste rechter, mr. Diemer, zei het onbegrijpelijk te vinden dat B. enerzijds met zijn rug naar de rechtsorde toe gaat zitten, terwijl hij er tegelijkertijd ook gebruik van maakt. ‘U bent er met huid en haar ingedompeld, de rechtsorde maakt u zo vrij mogelijk’, aldus Diemer. B. glimlachte daarop andermaal. ‘Ik denk dat Plasman heel duidelijk is. Ik heb daar niets aan toe te voegen’, aldus B.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden