Rechtbank tikt Morsi op de vingers

In de krachtmeting tussen de rechterlijke macht in Egypte en president Mohammed Morsi heeft het islamistische staatshoofd een nieuwe slag te verwerken gekregen. Een rechtbank bepaalde woensdag dat de benoeming door Morsi van procureur-generaal Talaat Abdullah onrechtmatig is geweest.

AMSTERDAM - De beslissing is de zoveelste fase in een politiek-juridisch gevecht rond de positie van Egyptes hoogste justitiële autoriteit, dat al zeker een half jaar duurt. Waarschijnlijk is de zaak met de uitspraak van gisteren ook nog niet afgelopen.


De rechtbank heeft minister van Justitie Ahmed Mekki opdracht gegeven de benoeming van Abdullah ongedaan te maken, maar niet bekend is of de minister daaraan gehoor zal geven. Het is zeer wel mogelijk dat de regering of Abdullah zelf beroep aantekent tegen de uitspraak.


Bij het hof van beroep in Caïro was een klacht ingediend door Abdullah's voorganger, Abdel-Meguid Mahmoud. Deze was aanvankelijk in oktober door Morsi ontslagen, omdat hij werd gezien als een vertegenwoordiger van het oude regime. Demonstranten van alle politieke richtingen hadden Mahmouds ontslag geëist.


Hij kon blijven zitten toen bleek dat de Egyptische president niet de bevoegdheid had de procureur-generaal te ontslaan. Morsi nam echter revanche toen hij een maand later een reeks volmachten aan zich trok, in wat door tegenstanders een 'constitutionele staatsgreep' werd genoemd.


Morsi bepaalde dat een procureur niet langer dan vier jaar in functie kan blijven. Daardoor moest de in 2006 aangetreden Mahmoud ogenblikkelijk opstappen. In zijn plaats werd Abdullah benoemd, ook een oude rot in het vak, maar wel een die werd geacht politiek dichter bij de president en diens Moslimbroederschap te staan.


Een golf van heftig straatprotest volgde op het besluit van Morsi zichzelf bijzondere constitutionele bevoegdheden te geven. De president zei te handelen om 'de revolutie te beschermen' en om het proces van het schrijven een grondwet te versnellen. Onder druk moest hij een deel van zijn volmachten opgeven, maar de wisseling van procureur bleef overeind.


Ahmed El-Zend, hoofd van het Egyptisch genootschap van rechters, juichte de rechterlijke uitspraak gisteren toe. Mocht de minister van Justitie er geen gehoor aan geven, dan is hij volgens El-Zend strafbaar.


Binnen de rechterlijke macht leefde verzet tegen Abdullah sinds diens aantreden. Ook een aantal aanklagers heeft zijn benoeming aangevochten bij een rechtbank. In die zaak wordt later deze week een uitspraak verwacht.


Abdullah's voorganger Mahmoud liet gisteren weten nog geen besluit te hebben genomen over een mogelijke terugkeer op zijn post. Wel toonde hij zich gelukkig met het vonnis, dat 'de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht onderstreept'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden