Rechtbank staat uitlevering Sabir K. niet toe

De Nederlands-Pakistaanse terreurverdachte Sabir K. mag niet aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. Dat heeft de rechter in Den Haag dinsdag in een kort geding bepaald, laat de advocaat van K., André Seebregts. weten.

André Seebregts, de advocaat van de Nederlands-Pakistaanse terreurverdachte Sabir K. Beeld ANP
André Seebregts, de advocaat van de Nederlands-Pakistaanse terreurverdachte Sabir K.Beeld ANP

Seebregts had het geding aangespannen K.'s uitlevering te voorkomen. Volgens hem is de rol die de Amerikaanse geheime dienst CIA heeft gespeeld bij de aanhouding en marteling van Sabir K. in Pakistan, nog altijd niet opgehelderd. De rechter is dat met hem eens.

De rechter verbood K.'s uitlevering al eerder, omdat er te veel onzekerheid was blijven bestaan over de betrokkenheid van de Amerikanen. Maar in november vorig jaar werd K. opnieuw opgepakt voor uitlevering. Aanleiding was een brief van de Amerikaanse autoriteiten waarin staat dat de Amerikaanse politiediensten er niets mee te maken hebben gehad.

CIA geen politiedienst

Seebregts benadrukte echter dat de CIA geen politiedienst is maar een geheime dienst. Daardoor ontkenden de VS dus niet expliciet dat de CIA er iets mee te maken had. De rechter is dat met hem eens. 'Deze brief geeft geen uitsluitsel over de vraag of de CIA bij de aanhouding van K. betrokken is geweest.'

Volgens de rechter kan uit een recent openbaar gemaakt CIA-rapport worden afgeleid dat er, toen K. in Pakistan vastzat, een nauwe samenwerking was tussen de Amerikaanse en Pakistaanse geheime dienst. 'Het is bepaald niet uit te sluiten dat als de VS bij de aanhouding van K. in Pakistan betrokken waren, het juist de CIA is geweest die daarbij een rol heeft gespeeld.

Kritische houding van de rechter

Sabir K. wordt door de VS verdacht van terroristische activiteiten tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan. Hij zou voor de terreurgroep al Qaida aanslagen hebben beraamd, luidt de beschuldiging.

Seebregts is blij met de uitspraak.''Het komt erop neer dat de rechter ook het doorzichtige spel met woorden van de Amerikanen heeft doorzien. Je ziet een steeds kritischer houding van de rechter tegen de Amerikaanse terreurbestrijding.' Het ministerie van Veiligheid en Justitie bestudeert de uitspraak nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden