Rechtbank staat surveillance met camera toe
Camerasurveillance in het door drugshandel geplaagde Saftlevenkwartier in Rotterdam levert geen ontoelaatbare inbreuk op de privacy op. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag bepaald in een strafzaak tegen een verdachte van cocaïnehandel....
De uitspraak is van belang, omdat de politie in steeds meer gemeenten met behulp van camera's toezicht houdt op het publieke domein.
In het Saftlevenkwartier hangen negen camera's, waarmee de politie 24 uur per dag de gebeurtenissen op straat observeert. Op een van die camera's was op 21 juni te zien hoe de 31-jarige A.K. verdovende middelen leek te verhandelen. Hij werd kort daarop gearresteerd en bleek 67 bolletjes cocaïne bij zich te hebben.
Volgens zijn advocaat, A. Seebregts, wordt met dergelijke 'stelselmatige observatie' het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer geschonden, dat is gewaarborgd in het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens.
De raadsman pleitte daarom twee weken geleden het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren.
De rechtbank erkent wel dat cameratoezicht inbreuk maakt op dat recht, maar acht inmenging van de politie toegestaan omdat 'deze nodig is een democratische samenleving in het belang van de openbare veiligheid en het voorkomen van wanordelijkheden en strafbare feiten'.
De eisen van proportionaliteit (is er evenredigheid tussen opsporingsdoel en -middel) en subsidiariteit (hadden minder ingrijpende middelen kunnen worden ingezet) zijn volgens de rechtbank ook niet geschonden, omdat er in het Saflevenkwartier veel criminaliteit is en cameraobservatie een 'noodzakelijk aanvulling' vormt van politiesurveillance. De rechters wijzen erop dat in de wijk borden staan, waarop wordt aangegeven dat met camera's toezicht wordt gehouden.
De rechtbank veroordeelde de verdachte, een in Frankrijk woonachtige Marokkaan die als ongewenste vreemdeling staat geregistreerd en die dealt om in zijn heroïneverslaving te voorzien, tot vier maanden cel. Dat is twee maanden minder dan de gevangenisstraf die de officier van justitie had geëist.