Rechtbank spreekt gezinsvoogd Savanna vrij

De gezinsvoogd van de overleden peuter Savanna is vrijgesproken. De rechtbank in Den Haag achtte de vrouw vrijdag niet schuldig aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld...

ANP

Savanna overleed in september 2004 na langdurig verwaarloosd en mishandeld te zijn door haar moeder en stiefvader. Het gezin van de driejarige peuter stond onder toezicht van de staat. De gezinsvoogd had volgens het OM kunnen voorzien dat de geesteszieke moeder weer over de schreef zou gaan.

Bovenmatig ingespannen
De rechtbank concludeerde dat de voogd zich bovenmatig heeft ingespannen in het gezin van Savanna. Daarmee was volgens de rechter echter niet gezegd dat ze alles heeft gedaan wat ze kon. ‘De gezinsvoogd vond haar eigen bevindingen belangrijker dan de signalen die andere hulpverleners in het gezin gaven’, aldus de rechter.

De gezinsvoogd had volgens de rechter tot andere afwegingen kunnen komen als ze op een andere manier was omgegaan met de informatie die ze kreeg. De rechtbank oordeelde echter dat er geen causaal verband is tussen het nalaten van de gezinsvoogd en het zwaar lichamelijk letsel en de uiteindelijke dood van Savanna.

Het was de eerste keer dat een gezinsvoogd strafrechtelijk verantwoordelijk werd gesteld voor falende hulpverlening. De rechtbank noemde het ‘niet onbegrijpelijk’ dat het OM de voogd heeft vervolgd. ‘In deze zaak is sprake van gedeelde verantwoordelijkheid, maar dat sluit de belangrijke rol van de voogd niet uit’, vond de rechter.

Hoger beroep
Het OM kon vrijdag nog niet zeggen of het hoger beroep aantekent tegen de uitspraak van de rechtbank in de zaak tegen de gezinsvoogd van Savanna. C. Nooy, hoofdofficier van Hollands-Midden, zag ook positieve punten in de uitspraak. ‘Toen wij de gezinsvoogd dagvaardden, kwamen er heftige reacties uit de maatschappij. De rechtbank erkende vandaag dat er stevige verwijten te maken zijn aan het adres van de gezinsvoogd. Ook sprak de rechter zijn begrip uit voor onze dagvaarding.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden