Rechtbank oordeelt vandaag of Shell verantwoordelijk is voor olievervuiling Nigeria

De rechtbank in Den Haag bepaalt woensdag of Shell verantwoordelijk is voor olievervuiling in Nigeria. Milieudefensie vindt van wel en spande daarom namens vier lokale boeren de rechtszaak aan. Shell zegt niet aansprakelijk te zijn voor de olievervuiling in drie Nigeriaanse dorpen.

De Nigeriaanse boeren oktober vorig jaar bij de rechtbank voor aanvang van de rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell wegens olielekkage in de Nigerdelta. De milieuorganisatie vertegenwoordigt de vier Nigerianen die door de vervuiling getroffen zijn. Beeld ANP
De Nigeriaanse boeren oktober vorig jaar bij de rechtbank voor aanvang van de rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell wegens olielekkage in de Nigerdelta. De milieuorganisatie vertegenwoordigt de vier Nigerianen die door de vervuiling getroffen zijn.Beeld ANP

Het is volgens Milieudefensie voor het eerst dat een Nederlands bedrijf zich voor de Nederlandse rechter moet verantwoorden voor milieuschade in het buitenland. De boeren zeggen dat Shell de leidingen niet op tijd verving en het onderhoud en de beveiliging zouden volgens hen ondermaats zijn. Ook willen de vier, van wie er een inmiddels is overleden, een schadevergoeding.

Tijdens een rechtszitting in oktober vorig jaar zei Shell dat het niet aansprakelijk is voor de olievervuiling in de drie Nigeriaanse dorpen. Volgens de oliegigant is de olie bovendien al opgeruimd. Bovendien vindt het bedrijf dat het niet als enige verantwoordelijk kan worden gehouden voor vervuiling. Deze wordt volgens het bedrijf grotendeels veroorzaakt door criminaliteit zoals sabotage, oliediefstal en illegale raffinage. Die diefstal uit Shell-leidingen zou neerkomen op 150.000 vaten per dag. Ook in deze zaak is de vervuiling volgens het bedrijf veroorzaakt door sabotage.

Volgens Milieudefensie heeft de oliemaatschappij veel te lang gewacht met het vernieuwen van leidingen. Ook zou Shell traag reageren op meldingen van lekkages. Daardoor loopt volgens de milieuclub jaarlijks een hoeveelheid olie weg gelijk aan de ramp met de olietanker ExxonValdez in 1989, waarbij bijna 42 miljoen liter ruwe olie in zee terechtkwam. Als Shell begin deze eeuw de oude pijpleidingen had vervangen, was het waarschijnlijk niet zover gekomen, aldus Milieudefensie.

Woensdag velt de rechtbank tijdens een openbare zitting een oordeel over de zaak. Beide partijen kunnen daartegen in beroep.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden