Rechtbank moet beslissen over graf Mandela

De familieruzie over de laatste rustplaats van Nelson Mandela, de Zuid-Afrikaanse 'Vader des Vaderlands', is in de rechtbank terechtgekomen. Mandela's kleinzoon Mandla staat daar lijnrecht tegenover de rest van de familie, omdat hij Mandela's dochter Makaziwe en zoons Makgatho en Thembekile twee jaar geleden zonder overleg heeft herbegraven in Mvezo, waar hij een duur hotel laat bouwen.

Redactie
Mandela en zijn dochter Zenani Mandela-Dlamini Beeld ANP
Mandela en zijn dochter Zenani Mandela-DlaminiBeeld ANP

'Hij heeft de resten van Madiba's (Mandela) kinderen gestolen en verplaatst van Qunu naar Mvezo, omdat hij wist dat Mandela bij zijn kinderen wilde worden begraven en hij daardoor een goudmijn in handen zou hebben', zei een familielid maandag tegen de Zuid-Afrikaanse krant Dispatch.

In Mvezo in het zuidoosten van het land liggen de wortels van de familie, maar Mandela werd in het 30 kilometer noordelijker Qunu geboren en hij groeide daar op. Veel familieleden willen nu dat de graven van de drie kinderen ook naar Qunu komen en de 94-jarige Mandela daar zijn laatste rustplaats krijgt.

De rechtbank wees de eis van 16 familieleden voor de herbegrafenis van de drie in Qunu vrijdag al toe, tot woede van Mandla. Hij probeert maandag alsnog zijn gelijk te krijgen. 'De manier waarop we hiermee omgaan druist tegen onze gebruiken in en is een diepe teleurstelling voor mijn grootvader en voorvaderen.'

Het familielid zei tegen de Dispatch dat Mandla 'op weg naar beneden en uit de familie' is als Mandela komt te overlijden. Nu is hij formeel nog het clanhoofd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden