Rechtbank laat Lucia de B. psychiatrisch observeren

De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag besloten om ex-verpleegster Lucia de B., verdacht van dertien moorden en vijf pogingen daartoe, ter observatie op te nemen in het Pieter Baan Centrum....

Tijdens de zeven weken durende observatie in het PBC, waardoor de uitspraak ongeveer drie maanden wordt uitgesteld, zullen drie getuigen worden gehoord bij de rechter-commissaris.

Hoewel De B. altijd heeft geweigerd mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek liet haar advocaat Ton Visser weten dat zij er 'nu wellicht welwillend tegenover staat'. Daarover wilde hij overleggen met zijn cliënte.

Rechtbankvoorzitter Jeanne Kalk acht het bovendien noodzakelijk dat drie volledige, originele medische dossiers van onder verdachte omstandigheden overleden patiënten aan het strafdossier worden toegevoegd. Om de laatste, ter zitting gerezen vragen te beantwoorden, wordt het Nederlands Forensisch Instituut opnieuw geraadpleegd.

Dat de rechtbank besloot tot een tussenvonnis belette een aantal bij de zaak betrokken ziekenhuizen niet hun 'verhaal te vertellen'. Op de persconferentie van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ), het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) en Ziekenhuis Leyenburg was zelfs een tolk voor buitenlandse journalisten.

Paul Smits, directeur van de twee gefuseerde medische instellingen JKZ en RKZ: 'Bij de aanname van Lucia in het JKZ is het niet goed gegaan. Er is geen navraag gedaan bij RKZ, waar ze eerder via een uitzendbureau had gewerkt: destijds al een en hetzelfde ziekenhuis'.

Ook Ron Treffers, directeur van Ziekenhuis Leyenburg waar Lucia de B. tot verpleegkundige werd opgeleid, erkende een fout. De B.'s middelbare schooldiploma is niet herkend als vervalsing. 'Met de huidige diploma-verificatie kan dat niet meer gebeuren.'

Het ziekenhuis van Smits presenteerde een lijst maatregelen. Behalve extra aandacht voor werving en selectie, zoals het controleren van alle referenties, beloofden de ziekenhuizen een verscherping van de beoordeling en meer oog voor resultaten.

'Wij mogen niet rusten voordat wij begrijpen waarom het niet goed is gegaan'. Zo zegt de instelling dat haar medische staf langer zal stilstaan bij de vraag of iemand een natuurlijke dood is gestorven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden