Rechtbank laat drie verdachten TCR-proces vrij

De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag op de laatste dag van het TCR-proces drie verdachten vrijgelaten. Ton Langeberg, voormalig eigenaar van Tankercleaning Rotterdam (TCR), en de werknemers Wim de R....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in het TCR-proces. Maar volgens de rechtbank is er geen reden drie van de zes verdachten nog langer vast te houden. Ton Langeberg is gisteren vrijgelaten, omdat de rechtbank verwacht dat zijn eventuele straf niet veel hoger zal zijn dan de voorlopige hechtenis. Hij zat al tien maanden in de gevangenis. Volgens zijn raadsvrouw mr C. Waling betekent de opheffing van de voorlopige hechtenis dat de uiteindelijke strafmaat niet hoger kan zijn dan vijftien maanden.

Volgens de officier van justitie was bij het inmiddels failliete TCR sprake van 'het grootste milieuschandaal ooit'. Zij eiste tegen Ton Langeberg een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij was samen met zijn broers Jan en Ron eigenaar van TCR. Jan Langeberg wordt door het Openbaar Ministerie gezien als 'de baas' en tegen hem is zeven jaar geëist. De eis tegen Ron Langeberg is vijf jaar. De officier van justitie heeft de rechtbank eveneens gevraagd de broers boetes van een half miljoen gulden op te leggen.

Waling zei vrijdag in haar verzoek om opheffing van de voorlopige hechtenis nog eens dat Ton Langeberg niet of nauwelijks bemoeienis had met TCR. Hij was slechts commissaris bij de holdingmaatschappij en was meer bezig met de zusterbedrijven Tankercleaning Amsterdam en Euroclean, aldus de advocate. Zij bestreed dat Ton Langeberg leiding heeft gegeven aan een criminele organisatie.

De officier van justitie heeft tegen 'plantmanager' Wim de R. en 'hoofd waterbehandeling' Rob E. drie jaar gevangenisstraf geëist. Aan hun voorlopige vrijlating kan geen conclusie over de uiteindelijke strafmaat worden verbonden. Zij bleven de afgelopen tien maanden in voorlopige hechtenis 'om het onderzoek niet te belemmeren'. Er zijn in het TCR-proces veel tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Nu het proces achter de rug is, kunnen De R. en E. volgens de rechtbank het proces niet meer bemoeilijken.

De politie en justitie hebben drie jaar onderzoek verricht naar TCR. De drie broers Langeberg worden onder meer verdacht van de illegale lozing van chemisch verontreinigd afvalwater in de Rotterdamse haven. Zij kregen 23 miljoen gulden subsidie voor een zuiveringsinstallatie, maar namen vuil water aan dat zij met die apparatuur niet konden reinigen. In plaats van deze stoffen aan te bieden aan een bedrijf dat wel in staat zou zijn te zuiveren, bespaarde TCR op de verwerkingskosten door het afvalwater illegaal onder meer via de brandblusinstallatie in de haven te lozen.

De toezichthoudende instanties werden om de tuin geleid door papieren valselijk in te vullen en monsterapparaten te manipuleren. Dat gebeurde niet alleen bij de lozingen, maar ook bij de export van chemisch afval. De officier van justitie meent dat de Langebergs leiding hebben gegeven aan een criminele organisatie. Zij wilde vrijdag niet reageren op de voorlopige vrijlating van drie verdachten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden