Rechtbank is zuinig op Hells Angel

Vandaag wordt op een nog geheime locatie Angelo D. verhoord. De rechtbank in Amsterdam staat erop kennis te nemen van diens nog onbekende 'kluisverklaringen'....

Toch kunnen de bewakers noch de extra veiligheidsmaatregelen voldoende bescherming bieden aan de belangrijkste getuige in dit omvangrijke proces, zo bleek maandag.

Vanochtend zullen de verdachten, advocaten en pers naar een geheime locatie worden gereden, waar de Antilliaan Angelo D. zal worden gehoord in het proces tegen de Limburgse Angels. De Nomads worden ervan verdacht dat zij vorig jaar februari drie broeders - onder wie president Paul de Vries - hebben doodgeschoten in het clubhuis in Oirsbeek.

De lichamen werden gevonden bij de Geleenbeek in Echt. Achtergrond van de broedermoord is volgens het Openbaar Ministerie de diefstal van een partij cocaïne van 293 kilo.

Getuige Angelo D., lid van de Brothers Caribbean, de Curaçaose zusterclub van de Angels, zit zelf vast wegens de invoer van dit cocaïnetransport. Na zijn arrestatie heeft de Antilliaan verklaringen afgelegd over de handel en wandel van de Hells Angels.

D. vertelde eveneens over de drievoudige moord die volgens hem door een aantal leden van de Nomads is gepleegd. Het Openbaar Ministerie meent dat de Nomads dit tijdens de wekelijkse clubavond gezamenlijk hebben besloten.

De verklaringen van Angelo D. 'kunnen het verschil maken tussen een veroordeling of vrijspraak', aldus advocaat Meijering maandag. Daarom wilde hij weten welke tegenprestatie de Antilliaan ontvangt in ruil voor zijn belastende verklaringen. Zo'n deal is er nog niet, aldus de officier van justitie. Maar de onderhandelingen lopen al sinds maart vorig jaar, stelden de rechters.

'Ze zijn nog gaande. Ze hebben nog niet tot resultaten geleid', aldus officier Oldenkamp.

Raadsman Meijering had vorige week echter 'ontdekt' dat er nog onbekende verklaringen van Angelo D. in een kluis liggen. Officier Oldenkamp wilde die niet openbaren, omdat de overeenkomst met D. nog niet was gesloten.

Maar de rechtbank maande de officier conform de regelgeving voor deals met criminelen, volledige openheid van zaken te geven.

Nog voor het eind van deze week moet de officier de zogeheten kluisverklaringen aan de rechtbank en de advocaten geven. Tenminste, de verklaringen die betrekking hebben op de drie moorden, aldus rechtbank.

Officier Oldenkamp leidt ook het landelijke onderzoek naar de Hells Angels. Waarschijnlijk heeft Angelo D. ook belastende verklaringen afgelegd over andere Hells Angels in Nederland.

Mogelijk wordt daarom ook voor de veiligheid van D. gevreesd. De rechtbank liet gisteren weten dat er geen serieuze aanwijzingen zijn dat de Nomadsverdachten de getuige iets willen aandoen.

Toch blijkt uit een veiligheidsanalyse van de politie dat hij risico loopt. Angelo D. heeft de zwijgplicht van de motorclub doorbroken. Een pratende Angel is in Nederland, maar ook in het buitenland, een zeldzaamheid.

Hoe het ook zij, de rechters willen weten wat hij exact te zeggen heeft, en hem in de ogen kunnen kijken om zijn geloofwaardigheid te toetsen. Tot op het allerlaatste moment moet de verhoorplek geheim blijven.

Dezelfde maatregel werd in 1996 ook genomen in het proces tegen de hasjbende van Johan V., alias de Hakkelaar. Uit vrees voor een aanslag tijdens het verhoor van kroongetuige Abbas werd uitgeweken naar de gymzaal van het marinecomplex Kattenburg in Amsterdam. De locatie bleef toen niet geheim, blijkens de cameraploegen bij de kazernepoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden