Rechtbank gunt gehandicapten recht op vervoer

Verstandelijk gehandicapten die in een instituut wonen, hebben ook recht op betaalbaar vervoer. Die uitspraak heeft de Haagse rechtbank dinsdag gedaan in een proces van 128 gehandicapten die in de zorginstelling Westerhonk in Monster wonen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De uitspraak van de Haagse rechtbank heeft gevolgen voor tienduizend verstandelijk gehandicapten die in een zorginstituut wonen. Deze groep is sinds 1994 in principe uitgesloten van vergoeding van taxikosten of van vervangend betaalbaar vervoer.

Voor 1994 kregen gehandicapten die niet zelfstandig wonen, net als andere gehandicapten die niet met het openbaar vervoer kunnen reizen, vergoeding van taxikosten. In 1994 werd dat recht, gelijk met de invoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten, door de regering afgeschaft voor de groep bewoners van AWBZ-instituten. Voor bewoners van vier grote instellingen werd een uitzondering gemaakt. Die vier instellingen zijn Het Dorp in Arnhem, Nieuw Unicum in Zandvoort, Rijnlands Zeehospitium in Katwijk en Amstelrade in Amstelveen.

Niet bekend

De uitspraak van de Haagse rechtbank verhindert dat de vergoedingen nu helemaal worden ingetrokken. De 128 bewoners van de zorginstelling in Monster kunnen daarop rekenen, tenzij de gemeente Monster, die het geld moet betalen, in hoger beroep gaat. Directeur A. Renting van Westerhonk in Monster beschouwt de uitspraak van de rechtbank als een signaal dat de discriminatie van bewoners van zorginstellingen moet worden opgeheven.

Gehandicapten in andere instellingen hebben dank zij de uitspraak van de Haagse rechter een grote kans als ze een procedure beginnen. Het is de vraag of dat nodig is. Minister Melkert van Sociale Zaken heeft inmiddels erkend dat er 'een oplossing' moet komen voor de kwestie. Melkert zei dit zes weken geleden naar aanleiding van een verzoek van de Gehandicaptenraad om de vervoersvergoedingen voor deze groep gehandicapten in ere te herstellen.

De Gehandicaptenraad heeft van meet af aan geageerd tegen het intrekken van de vervoersvergoeding. De belangenorganisatie reageerde gisteren verheugd op de uitspraak van de Haagse rechter. Het is ook aan de Gehandicaptenraad te danken dat er meer duidelijkheid is gekomen over de ongeveer tienduizend verstandelijk gehandicapten die slachtoffer dreigden te worden van de nieuwe regeling. Het toenmalige kabinet heeft geen schatting willen maken van het aantal vergoedingen dat 'abusievelijk' zou zijn toegekend aan gehandicapten die nauwelijks zouden reizen.

De Gehandicaptenraad deed dat onlangs wel op basis van een steekproef onder bewoners van AWBZ-instellingen. Het bleek dat een kwart van de bewoners regelmatig sociale contacten onderhoudt buiten de instelling en daarvoor regelmatig op stap wil gaan.

De gemeente Monster zit met de kwestie in de maag. Sinds de Wet Voorzieningen Gehandicapten in 1994 werd ingevoerd, zijn gemeenten verantwoordelijk gesteld. Monster schat de kosten van het betalen van vervoer aan de 128 procederende bewoners op twee ton. Dat is het bedrag dat nu wordt toegekend op grond van de overgangsregeling. De gemeente heeft echter van het rijk geen budget gekregen om die kosten blijvend op te brengen.

De Gehandicaptenraad adviseert de gemeente Monster de rekening door te sluizen naar het rijk. Een woordvoerder zegt: 'Het is een besluit geweest van de rijksoverheid om deze groep van vervoer uit te sluiten en de betreffende gemeenten geen budget toe te kennen. Dan moet de rekening daar naar toe.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden