Rechtbank gelast onderzoek naar vrijbrief Eddy de Kroes

De Haagse kortgedingrechter Paris heeft maandag nader onderzoek bevolen naar de echtheid van de brief waarin justitie zakenman Eddy de Kroes (54) meedeelde dat hij zijn celstraf wegens vleesfraude niet hoeft uit te zitten....

De Kroes is maandag op vrije voeten gesteld, in afwachting van de resultaten van dat onderzoek. Hij mag van de rechtbank Nederland niet verlaten en heeft zijn paspoort moeten inleveren. De Kroes werd in 1987 wegens een miljoenfraude met vlees en importheffingen veroordeeld tot twee jaar celstraf. Vervolgens kreeg hij zes maanden strafkorting wegens persoonlijke omstandigheden. Hem rest nu nog een effectieve celstraf van een jaar.

Afgelopen zomer meldde zakenblad Quote dat hij die straf nooit uitzat. Voormalig zakenpartner en familielid Aad Dingjan vertelt in het tijdschrift dat door contacten van hem met mensen 'hoog in het justitiële apparaat' de straf 'op een of andere wijze' niet werd geëxecuteerd. Dit leidde tot Kamervragen aan minister Donner van Justitie en nader onderzoek van het OM, dat verantwoordelijk is voor de tenuitvoerlegging (executie) van celstraffen.

De Kroes presenteerde een brief uit 1992 van officier van justitie Hans Vos waarin hem zonder nadere motivering werd meegedeeld dat hij zijn straf niet meer hoefde uit te zitten. Ook bleek een mededeling van dezelfde strekking op zijn executiekaart van justitie te zijn geschreven. Het OM acht zich niet gebonden door de brief, waarvan de inhoud volgens justitie te onwaarschijnlijk is om de overheid eraan te binden. De zakenman werd op 1 september aangehouden.

In kort geding vroeg hij donderdag om zijn vrijlating. Zijn advocaat Gerard Spong stelt dat de overheid verplicht is een eerder gedane toezegging gestand te doen, ook al zou die door de betreffende ambtenaar niet rechtmatig zijn gedaan. Ook stelt hij dat iedere redelijke termijn voor tenuitvoerlegging inmiddels is verstreken.

De Kroes geniet bekendheid door een jaarlijkse aspergeparty. Daar laven veel zakenlieden en societyfiguren zich aan de witte groente en elkaars gezelschap. Hij is mede-eigenaar van het Haagse Hotel Des Indes. Hij was nauw betrokken bij de politieke loopbaan van Pim Fortuyn, met wie hij commissaris was van een uitzendbedrijf.

De Kroes zei na zijn vrijlating tegen een verslaggever van Radio 1 dat 'zijn vertrouwen in het recht niet is beschaamd'. Zijn detentie van een week was 'een heel speciale ervaring' en 'best ook wel een beetje vernederend'. De rechtbank zet de behandeling van het kort geding 27 november voort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden