Rechtbank: gedrag Van Gelder was ondermijnend voor team

Turner Yuri van Gelder is in Rio de Janeiro met zijn gedrag ondermijnend geweest voor het Nederlandse olympisch team. Het besluit hem naar huis te sturen, is niet lichtvaardig of onzorgvuldig genomen. Dat zegt de rechtbank in Arnhem maandag in een nadere motivering van het vonnis van afgelopen vrijdag in kort geding, waarbij de eis van Van Gelder om terug te keren naar Rio voor de toestelfinale werd afgewezen.

Yuri van GelderBeeld anp

'Van Gelder is tot twee keer toe gehoord, voordat het besluit is genomen hem naar huis te sturen', aldus de rechtbank. De rechtbank Gelderland oordeelt dat NOC*NSF in redelijkheid heeft kunnen beslissen dat hier sprake was van ernstige tekortkomingen. Dat geldt ook voor de beslissing om Van Gelder uit te sluiten van verdere deelname aan de Spelen.

In het vonnis staat dat alle leden van TeamNL zich moeten gedragen als 'goed lid van het team', zowel bij de sportbeoefening als daarbuiten. 'Van Gelder heeft zich aan deze verplichtingen niet gehouden. Ondanks de nodige waarschuwingen is sprake geweest van een nacht doorzakken, midden in een trainings- en wedstrijdprogramma', aldus de rechtbank.

Ook de afwezigheid op de training op zondagochtend wordt hem verweten. 'In plaats van naar die training te komen lag Van Gelder tot 3 uur in de middag in zijn bed, klaarblijkelijk een roes uit te slapen', aldus de rechtbank. 'Dit gedrag is ondermijnend voor het team en heeft, mede gezien het verleden van Yuri van Gelder, geleid tot een vertrouwensbreuk met zijn trainer en NOC*NSF. Dit geldt des te meer nu Van Gelder te kennen gaf niet in te zien dat hij iets verkeerds had gedaan.'

Vier, vijf biertjes

In het vonnis meldt de rechtbank verder dat de turner geen verklaringen heeft overlegd waaruit het tegendeel van het hem verweten wangedrag blijkt en waardoor de beweringen van NOC*NSF worden ontkracht. Het moet volgens de rechtbank voor waar worden gehouden dat Van Gelder na het verlaten van het Holland Heineken House 'nog aanmerkelijk meer heeft gedronken en die nacht behoorlijk is doorgezakt'. De turner verklaarde zelf dat hij op die bewuste avond en nacht in Rio 'vier, vijf biertjes' had gedronken.

et de uitspraak van de rechter kwam de finale op de ringen vannacht definitief buiten bereik voor Van Gelder. Zijn plek is inmiddels al vergeven. De Fransman Danny Pinheiro Rodrigues vervangt hem. Van Gelders advocaat liet vrijdag al weten dat hij niet in beroep ging tegen de beslissing.

Wat gebeurde er nu echt in Rio?

De rechtbank in Arnhem maakte vrijdag een definitief einde aan de Olympische droom van Yuri van Gelder. Wat gebeurde er in de nacht nadat Van Gelder de finale haalde en in de dagen daarna? Lees de reconstructie van sportverslaggever Willem Vissers hier

Turbulente verleden

Van Gelder heeft een turbulent verleden. Na de wereldtitel in 2005 en Europese titels in 2005, 2008 en 2009 wordt hij betrapt op het gebruik van cocaïne. Hij gebruikte de drug al jaren, zou hij zelf toegeven. Van Gelder werd een jaar geschorst door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, en mocht niet meedoen aan de Spelen van 2012. Na een comeback plaatste hij zich voor de toestelfinale in Rio.

In beeld: Hoe Yuri van Gelder opkwam, viel, opkrabbelde en weer viel

Eindelijk mocht hij meedoen aan de Olympische Spelen. Yuri van Gelder schopte het zelfs tot de toestelfinale, maar het ging mis. Vanwege alcoholgebruik in de nacht van zaterdag op zondag werd hij uit de olympische ploeg gezet. Het is niet voor het eerst dat de turner door eigen toedoen zijn carrière in gevaar brengt. Terugblik op de loopbaan van een natuurtalent dat bereid is keihard te werken, maar dat harde werk eigenhandig teniet kan doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden