Rechtbank fluit Leers terug inzake Turken

Minister Leers van Immigratie en Asiel mag aan Turkse werknemers geen extra eisen stellen. Turken die over een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd beschikken, hoeven hun verblijfsvergunning niet elk jaar opnieuw te verlengen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

AMSTERDAM - Dit blijkt uit een uitspraak van 23 maart van de Haagse rechtbank in een zaak van een 34-jarige Turk die in de tuinbouw werkzaam is.

De Turk ergerde zich eraan dat hij elk jaar opnieuw een verblijfsvergunning moet regelen. 'Hij moet foto's laten maken, leges betalen. En vrij nemen om zijn aanvraag persoonlijk bij het loket van de Immigratiedienst in te dienen. Daar is zijn werkgever niet gecharmeerd van', zegt zijn raadsman Müslüm Yildirim.

Volgens de rechtbank is de vereiste jaarlijkse verlenging in strijd met het Associatieovereenkomst van de EU (van 1980) met Turkije. Burgers van de Unie en ook Turken hoeven slechts een keer in de vijf jaar een verblijfsvergunning aan te vragen. 'Dat geldt niet voor arbeiders met een jaarcontract', zegt Yildirim. 'Maar mijn cliënt kan met zijn arbeidsovereenkomst bij wijze van spreken tot aan zijn pensioen in de tuinbouw blijven werken.' In een andere branche mag hij niet gaan werken.

Yildirim noemt het Haagse vonnis 'een doorbaak, die een positief effect kan hebben voor duizenden Turkse werknemers'. 'Onzinnig' vindt hij dat Den Haag steeds weer drempels opwerpt voor Turken, 'die dan naar het Europese Hof moeten stappen om hun recht te halen'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden