Rechtbank Den Bosch maakt zich zorgen over onderzoek naar politiemol Mark M.

De rechtbank in Den Bosch is bezorgd over de voortgang van het justitieonderzoek naar 'politiemol' Mark M. (29) uit Weert, die in september werd gearresteerd op verdenking van het verkopen van geheime politie-informatie aan criminelen. Dat lieten de rechters dinsdag weten tijdens de pro-formazitting, waarin zij tevens besloten de voorlopige hechtenis van de Weertenaar te verlengen.

Mark M. wordt verdacht van het verkopen van politieinformatie aan criminelen. Beeld anp
Mark M. wordt verdacht van het verkopen van politieinformatie aan criminelen.Beeld anp

'De rechtbank maakt zich zorgen over de voortvarendheid waarmee het onderzoek wordt voortgezet', zei de rechtbankvoorzitter dinsdag tegen de officier van justitie. Daarmee ging de rechtbank deels mee met de kritiek van advocaat Jan-Hein Kuijpers, die zei dat er 'geen flinter bewijs' in het onderzoeksdossier zit over de omkoping van de politie-agent door criminelen.

Wel is vastgesteld dat M. ruim honderd strafrechtelijke onderzoeken in de politiesystemen heeft bekeken en 'delen daarvan heeft geëxporteerd'. In een brief aan de Tweede Kamer meldde minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) eerder dat daardoor mogelijk tien strafrechtelijke onderzoeken schade hebben opgelopen.

Elastiekjes

Maar volgens Kuijpers is er nog geen enkel bewijs dat M. die informatie heeft doorverkocht aan criminelen. Hij wees op de undercoveroperatie op Curacao, waarbij een undercoveragent 400 dollar voorschot aan M. aanbood voor vertrouwelijke politie-informatie. 'Die infiltrant op Curacao is er nog niet in geslaagd om M. een schamele 400 dollar te laten aanpakken', schamperde de advocaat. Laat staan 800 duizend euro, die zijn cliënt volgens schattingen van justitie zou hebben verdiend als politiemol, zo voegde hij er buiten de rechtszaal aan toe.

Bij M. is slechts een paar duizend euro gevonden. Bij een vermoedelijke handlanger van M., een 46-jarige Eindhovenaar, is bijna 2,5 ton aan contant geld aangetroffen in een verborgen ruimte onder de trap, plus vertrouwelijke politie-informatie. Hij wordt door het OM beschouwd als de makelaar tussen de politiemol en criminelen.

M. is gesignaleerd in de woning van de Eindhovenaar. Er zijn ook vingerafdrukken van hem daar gevonden. Maar volgens Kuijpers zegt dat verder niets. Hij schampert over 'de elastiekjes' die het OM in het dossier opvoert: de elastiekjes rond de stapeltjes geldbiljetten komen overeen met de elastiekjes die bij M. zelf zijn gevonden.
De advocaat beschuldigde OM en politie opnieuw van lekken, waardoor NRC onlangs meldde dat de rijksrecherche er steeds meer vanuit gaat dat M. in opdracht van de onderwereld in 2009 bij de politie is gegaan. Ook zou hij in de wiethandel zitten. 'Allemaal onzin, daarvan zie ik niks terug in het dossier', aldus Kuijpers.

Reconstructie politiemol M.

M. had een functie die hij nooit had mogen krijgen. Lees hier de reconstructie van affaire (+).

Over zijn geschiktheid bestaan van meet af aan twijfels, maar toch belandt Mark M. bij de recherche. Lees hier het profiel van de politiemol (+).

M. spreekt

M., die tot dusver op last van zijn advocaat heeft gezwegen, deed dinsdag voor de rechtbank wel voor het eerst zijn mond open. Hij ging in op de waarschuwing van het OM dat M. over meerdere, wellicht valse paspoorten of identiteitspapieren zou beschikken waarmee hij bij voorlopige vrijlating naar het buitenland zou kunnen vluchten. 'Ik wil helemaal nergens naar toe', zei hij. 'Ik wacht het proces gewoon af.'

Ook de rechtbank meende dat de officier van justitie 'het vluchtgevaar onvoldoende heeft onderbouwd'. Maar de rechter vond dat de verdachte toch in de cel moet blijven, omdat er recidivegevaar is en hij het lopende onderzoek zou kunnen dwarsbomen. Ook de 46-jarige medeverdachte moet om die reden voorlopig in de cel blijven.

De inhoudelijke rechtszaak zal op zijn vroegst pas in de loop van volgend jaar plaatsvinden. In december dit jaar wil de rechtbank de 'regiezitting' plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden