Rechtbank corrigeert strikte lijn Teeven bij kinderpardon

Het kinderpardon mag niet zo strikt worden uitgevoerd als staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil. De rechtbank in Den Haag heeft gisteren bepaald dat het onterecht is een asielzoeker af te wijzen die niet in beeld was bij het Rijk, maar wel bij een gemeente. De staatsecretaris beraadt zich momenteel op een eventueel beroep tegen de uitspraak.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Beeld anp

Het is een grote overwinning voor de voorstanders van een ruimer kinderpardon. Zij vinden het, in de woorden van Kinderombudsman Marc Dullaert, 'idioot' dat toezicht door de gemeente bij het kinderpardon niet telt als overheidstoezicht. Honderden burgemeesters pleitten dit voorjaar voor versoepeling van de regels, zodat meer vernederlandste kinderen in Nederland kunnen blijven.

Het leidde tot verhit politiek debat. PvdA-leider Diederik Samsom beloofde dat het kinderpardon ruimhartig zou worden toegepast, maar op hetzelfde moment benadrukte VVD-bewindsman Teeven dat hij geen letter aan het pardon zou veranderen.

Gezin uit Kazachstan
Nu blijkt de rechtbank in Den Haag de critici in het gelijk te stellen. Een gezin uit Kazachstan was jarenlang niet in beeld bij het Rijk, maar heeft zich volgens de rechter ook niet aan het toezicht onttrokken. Daarvoor zou er sprake moeten zijn van 'een actieve handeling dan wel bewust nalaten van de vreemdeling', meent de rechter.

Dat geldt voor het Kazachstaanse gezin niet. De Dienst Terugkeer en Vertrek sloot het dossier, maar stelde het gezin daarvan niet op de hoogte. Bovendien waren moeder en kinderen ingeschreven bij de gemeente. 'Daardoor waren ze gemakkelijk traceerbaar voor de Dienst Terugkeer en Vertrek', zegt hun advocaat.

Hij denkt dat een grote groep asielzoekers moed kan putten uit de uitspraak van de rechter. Er zijn in totaal honderd kinderen die bekend waren bij de gemeente, maar niet bij het rijk. 'Dit is wellicht een oplossing voor die groep', zegt hij. Ook D66 noemt de uitspraak van de rechter 'hoopgevend'. D66 is een van de partijen die in de Kamer hebben aangedrongen op een ruimere uitvoering van het kinderpardon.

Kinderombudsman Marc Dullaert Beeld anp

Precedentwerking
Vluchtelingenwerk Nederland is verheugd over de 'hoopgevende uitspraak'. De uitspraak neemt echter de onzekerheid voor andere kinderen die net buiten het pardon vielen nog niet weg, meent de organisatie. 'Hier zijn meerdere zaken tegen aangespannen. Maar dat één rechter deze uitspraak doet, wil nog niet zeggen dat dat overal gebeurt of dat de Raad van State hierin meegaat, al hopen we dat natuurlijk wel.'

Kinderombudsman Dullaert is blij met de uitspraak en denkt dat die voordelig kan uitpakken voor families in soortgelijke zaken. 'Hier gaat een precedentwerking van uit', zei hij in het KRO-radioprogramma Ochtend van 4. 'Het is ook het hof in Den Haag, dat is een belangrijke rechtbank. De eerste zwaluw maakt natuurlijk nog geen zomer, maar het is wel een goede stap vooruit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden