Rechtbank billijkt overschrijding geluidsnorm Schiphol voor 1997

Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat mag dit jaar toestaan dat de geluidsnormen op Schiphol worden overschreden. De eis van de milieubeweging dat de bewindsvrouw zich aan de letter van de wet moet houden, werd donderdag in een kort geding afgewezen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De president accepteert het gedoogbeleid omdat het van korte duur (tot 1 januari) is en Jorritsma heeft beloofd in 1998 niets meer door de vingers te zien. Vooral uit die laatste toevoeging put de milieubeweging hoop. 'Het vonnis is slecht voor 1997, maar goed voor 1998. Het geeft ons een ijzersterke positie om de minister volgend jaar strikt aan haar woord te houden', was de reactie van W. Duyvendak van Milieudefensie.

Volgens Gisolf is het pakket maatregelen dat Jorritsma heeft getroffen om de overschrijding van de wettelijke norm zowel 's nachts als overdag te beperken, aanvaardbaar. De president liet meewegen dat er in 1997 voor het eerst geluidzones bestaan. Bovendien bleek het systeem niet goed te werken.

De poging van de milieubeweging om luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks verantwoordelijk te stellen voor overmatige geluidshinder leed ook schipbreuk. Volgens Gisolf biedt de nieuwe Luchtvaartwet, waarin de geluidzones zijn geregeld, deze mogelijkheid niet.

Gisolf maakte ook korte metten met de bewering van El Al dat de maatregelen van Jorritsma discriminerend zijn voor buitenlandse maatschappijen. Om die reden vroeg het bedrijf in een kort geding om aanpassing van het ministeriële besluit. Volgens Gisolf is er geen sprake van discriminatie.

Dat El Al het zwaarst door de ingreep van de minister wordt getroffen komt volgens de rechtbankpresident omdat vooral deze maatschappij 's nachts met lawaaiige vrachttoestellen pleegt te vliegen. Gisolf is het niet eens met de stelling van de Israëli's dat het luchtvaartverdrag met Israël en Europese regelgeving ingrijpen van Jorritsma onmogelijk zouden maken. Volgens de rechtbankpresident houdt de Nederlandse overheid op basis van deze internationale overeenkomsten het recht in te grijpen als zich ernstige, kortstondige problemen voordoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden