Rechtbank bestraft Murat als volwassene

Met de veroordeling van Murat D. (17) tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging heeft de Haagse rechtbank donderdag gekozen voor een sanctie volgens het strafrecht voor volwassenen....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Ook sprak de rechtbank de vrees uit dat behandeling in een jeugdinrichting te kort zal zijn. Plaatsing in zo'n inrichting duurt maximaal zes jaar.

Psychiaters die de oud-scholier onderzochten, adviseerden de rechtbank eerder een behandeling op te leggen volgens het strafrecht voor minderjarigen. Zij deden dat onder meer omdat Murat D. in een jeugdinrichting minder kans zou lopen te verharden dan in een instelling voor volwassenen. Zij stelden ook dat een langdurige behandeling noodzakelijk is.

De rechtbank acht een langdurige behandeling eveneens nodig wegens de houding van de verdachte tijdens de rechtzitting en het sombere beeld dat daaruit naar voren kwam. 'Het feit dat bestraffing volgens het meerderjarigenstrafrecht niet in het belang is van de verdachte, dient te wijken voor het belang van de veiligheid van anderen.' Slechts in 3 procent van de kinderrechtszaken kiezen rechters voor volwassenenstrafrecht, aldus een Haagse persrechter.

In het vonnis van de rechtbank is het advies opgenomen dat de plaatsing in een tbs-inrichting zo snel mogelijk gebeurt, maar uiterlijk na eenderde van de celstraf. Murat D. zal na aftrek van voorarrest ruim drie jaar gevangen zitten.

De kinderrechters, onder voorzitterschap van C. Dettmeijer-Vermeulen, achtten moord met voorbedachten rade bewezen. Murat D. heeft zich beijverd om een pistool in handen te krijgen en heeft tegen een bekende verklaard dat hij Van Wieren in het hoofd zou schieten. Met het pistool liep hij op 13 januari in de middagpauze in een rechte lijn op de conrector af en schoot het slachtoffer in het hoofd.

Murat D. werd voorafgaand aan het proces psychologisch en psychiatrisch onderzocht. Ook werd gekeken hoe hij zich in een groep gedraagt. Daar nam hij 'zonder terughoudendheid' deel aan een gesprek over vuurwapens en gaf daarbij aan dat hij vuurwapens kon leveren voor 400 euro.

Volgens de deskundigen is de jongen enigzins zwakbegaafd, zeer makkelijk in zijn trots geraakt en niet in staat normale oplossingen te bedenken voor conflicten.

In de periode van het misdrijf werd de vader van Murat D. gearresteerd wegens poging tot moord (en daarvoor ook veroordeeld). Murat, toch al geen makkelijke leerling, begon steeds meer te drinken en te blowen en zich steeds ernstiger te misdragen op school.

Het slachtoffer Van Wieren had de ouders van Murat opgeroepen te komen praten over een schorsing van hun zoon. Deze had al langer het gevoel dat de conrector een hekel aan hem had. De rechtbank spreekt van 'misplaatste gekrenktheid'. Zonder behandeling lijkt het volgens de kinderrechters waarschijnlijk dat Murat opnieuw geweld zal gebruiken om conflicten te beslechten.

Directeur Gerard van Miltenburg van het Terra College stelde dat het slechts te hopen valt dat Murat na zijn straf en behandeling op aanvaardbare wijze zal terugkeren in de maatschappij. Hij verbaasde zich over het gebrek aan emotie dat zijn oud-leerling volgens hem tijdens het proces had getoond. 'Al weet ik niet of hij nu in eenzaamheid aan het huilen is.'

Het schoolhoofd ageerde tegen de bezuinigingen op het onderwijs, waarbij hij pleitte voor een betere samenwerking van scholen en hulpverleners. Van Miltenburg verklaarde verder dat zijn school niet langer kinderen met grote gedragsproblemen wil aannemen als leerling.

De 25-jarige Huseyin S. die Murat het pistool had geleverd, kreeg een jaar cel opgelegd. Hij werd vrijgesproken van medeplichtigheid aan moord.

De jongen die het wapen voor Murat na de moord verstopte, kreeg 31 dagen jeugddetentie opgelegd (de duur van zijn voorarrest) en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden