Recht te koop

Een rechtbank die haar rechters te koop aanbiedt. Een verre droom van een geharde privatiseerder of de utopie van een maffioos?...

Niets van dat al. In Amsterdam is het de harde werkelijkheid. Minister Zalm heeft daar voor eigen rekening drie strafrechters en een griffier ingekocht. Op die manier wil hij proberen de beursfraudeurs in ieder geval nog op tijd voor de rechter te krijgen.

Bijna drie jaar na de start van de operatie Clickfonds dreigt de kar lelijk in de modder vast te rijden. Alleen de belastingfraude van enkele houders van code-rekeningen was eenvoudig aantoonbaar. De grote vissen zwemmen echter nog steeds frank en vrij in het water rond. Of de officier van justitie het bewijs van de front running en de voorwetenschap rond kan krijgen, valt steeds meer te betwijfelen.

De lange duur van het onderzoek dreigt steeds meer een probleem te worden. Het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) eist dat een strafzaak binnen een redelijke termijn voor de rechter wordt gebracht. Als het onderzoek voor de rechtzitting te lang duurt, is het niet meer redelijk de burger te straffen. Iedere verdachte heeft er recht op dat justitie de spanning niet te lang laat duren.

Bij de beursfraude dreigt die redelijke termijn te worden overschreden. De huiszoekingen zijn in oktober 1997 gedaan. De termijn van het Europese Verdrag komt bedenkelijk in zicht.

Voor de officier van justitie zou de afgang groot zijn als de rechter door het verlopen van de termijn de verdachten zou moeten laten gaan. Om dat te voorkomen heeft minister Zalm voor de duur van een jaar bij de Amsterdamse rechtbank de zittingscapaciteit van een meervoudige strafkamer ingekocht. Zo krijgen we ook in het strafrecht twee snelheden.

De normale verdachte staat in de rij en wacht op zijn beurt. Als de officier van justitie een sponsor vindt, kan een snelle berechting worden ingekocht. Deze gesponsorde berechting is een lelijke noodsprong. In het strafrecht is er geen plaats voor een voorrangsbehandeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden