'Recht op familieleven geschonden'

De Kinderombudsman Marc Dullaert vermoedt dat de Nederlandse overheid in stilte het internationale recht op gezinshereniging schendt. Sinds enige tijd worden bijna geen aanvragen meer goedgekeurd van buitenlandse kinderen die bij hun ouders in Nederland willen komen wonen. 'Het lijkt erop dat het recht op een familieleven met voeten wordt getreden', aldus Dullaert.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

DEN HAAG - Hij begint een onderzoek om uit te vinden wat er aan de hand is. Daarbij zullen onder meer enkele Nederlandse ambassades worden 'doorgelicht'.

Het gaat om kinderen die een aanvraag doen om hun ouders, die al een asielstatus in Nederland hebben, achterna te reizen. De kinderen moeten daartoe een aanvraag indienen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of bij een Nederlandse ambassade.

In het dinsdag gepresenteerde rapport Kinderrechtenmonitor wordt met behulp van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken aangetoond dat het bijna geen enkel kind lukt om zich te herenigen met zijn of haar ouders. In de eerste helft van 2011 werden 81 procent (ambassades) en 97 procent (IND) van de aanvragen afgewezen, op een totaal van bijna 3.000. In 2008 keurden de ambassades slechts 11 procent van de aanvragen af; de IND iets minder dan de helft.

Dullaert noemt deze gang van zaken 'bijzonder curieus'. Hij vermoedt dat het aantal toegekende aanvragen van kinderen 'bewust afgeremd' wordt en dat de ambtenaren daarvoor specifieke richtlijnen hebben gekregen. Bij het kantoor van de Kinderombudsman zijn 'voldoende signalen binnengekomen om tot een onderzoek over te gaan'.

Dullaert gaat onder meer de Nederlandse ambassades doorlichten om te kijken hoe zij met de aanvragen omgaan. Een onderzoek is het zwaarste middel dat de Kinderombudsman tot zijn beschikking heeft. Alle instanties moeten daaraan wettelijk gezien meewerken.

De dam die vermoedelijk is opgeworpen tegen gezinshereniging is pikant. Het was een van de speerpunten van het kabinet-Rutte om het beleid rond gezinsmigratie aan te scherpen, maar concrete voorstellen lieten nog op zich wachten. Minister Gerd Leers van Asiel en Immigratie had grote moeite zijn Europese collega's te overtuigen van de noodzaak van een strenger beleid.

In februari reageerde Leers op het hoge afwijzingspercentage. Hij wijt dit vooral aan het strengere beleid, sinds 2009, om fraude tegen te gaan, vooral onder Somalische (pleeg)kinderen. Hierdoor is het aantal afwijzingen in zijn ogen sterk toegenomen. Dullaert denkt dat hiermee alle kinderen worden geraakt. 'Het lijkt er nu op dat biologische kinderen de dupe worden van het beleid dat bedoeld is om fraude met pleegkinderen tegen te gaan.'

Een woordvoerder van minister Leers stelt in een reactie dat de Nederlandse overheid 'zorgvuldig en strikt' omgaat met aanvragen van kinderen en daarbij 'internationale afspraken, zoals het recht op familieleven, respecteert'. 'Maar bij toekenning van de aanvraag moet wel sprake zijn van een feitelijke gezinsband. Daar zijn we streng op, ook om de vaak voorkomende fraude bij aanvragen tegen te gaan.' Wel heeft Leers onlangs na kritiek vanuit de Tweede Kamer aangekondigd de werkwijze nog eens tegen het licht te houden en praat hij met vluchtelingenorganisaties over dit onderwerp.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden