Rechercheur verkocht informatie

De Rijksrecherche heeft maandag de Amsterdamse rechercheur J.K. gearresteerd die wordt verdacht van het lekken van uiterst vertrouwelijke politie-informatie naar de onderwereld in ruil voor geld....

De rechercheur leverde informatie aan Hans van E., eenoud-agent uit Amsterdam die na zijn ontslag bij de politie bekendstond als een informatiemakelaar voor advocaten, journalisten ende onderwereld. Dit is bevestigd door meerdere goed ingevoerdebronnen.

De twee verdachte (ex-)rechercheurs zijn al lange tijdonderwerp van onderzoek door de Rijksrecherche. Zij werdenmaandag samen met een derde, nog onbekende persoon aangehouden.

De verdenking is concreet geworden tijdens de voorbereidingenvan de grote operatie tegen de Hells Angels in oktober 2005.Volgens bronnen rond het onderzoek is een telefoongesprek tussende twee getapt waarin vertrouwelijke informatie over hetAngels-onderzoek is doorgegeven. Die informatie zou terecht zijngekomen bij de Amsterdamse advocaat Nico Meijering die een vande verdachte Angels bijstaat. Meijering ontkent in alletoonaarden dat hij informatie heeft ontvangen of heeftdoorgegeven. 'Ik heb geen informatie ontvangen van eenrechercheur of van een tussenpersoon. En ik heb ook geeninformatie doorgegeven', stelt Meijering. 'De suggestie dat ikdat onderzoek stuk zou hebben willen maken is echt een gotspe.'

Binnen de Amsterdamse recherche bestond al heel lang de indrukdat gevoelige informatie terecht kwam bij de georganiseerdemisdaad. Justitie hoopt dat het lek met de arrestatie van derechercheur en de informatiemakelaar boven is.

Vincent Kraal, de vaste advocaat van de Angels, zegt dat hijal op 5 januari, op een besloten rechtszitting, officier vanjustitie Oldenkamp hoorde zeggen dat de club een 'agent in dezak' had. Hij bevestigt een bericht dat zich in het strafdossier een proces-verbaal bevindt over een briefje op het prikbord vanhet clubhuis waarin werd gewaarschuwd voor een inval.

Het is voor het eerst dat een rechercheur van de NationaleRecherche wordt verdacht van corruptie. Jaarlijks worden volgenscriminoloog Hans Nelen van de Vrije Universiteit tien à vijftienonderzoeken naar corruptie bij de politie verricht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden