Rechercheur verkocht informatie onderwereld

De Rijksrecherche heeft maandag de Amsterdamse rechercheur J.K. gearresteerd die wordt verdacht van het lekken van uiterst vertrouwelijke politie-informatie naar de onderwereld in ruil voor geld....

De rechercheur leverde informatie aan Hans van E., een oud-agent uit Amsterdam die na zijn ontslag bij de politie bekend stond als een informatiemakelaar voor advocaten, journalisten en de onderwereld. Dit is bevestigd door meerdere goed ingevoerde bronnen.

De twee verdachte (ex-)rechercheurs zijn al lange tijd onderwerp van onderzoek door de Rijksrecherche. Zij werden maandag samen met een derde, nog onbekende persoon aangehouden.

De verdenking is concreet geworden tijdens de voorbereidingen van de grote operatie tegen de Hells Angels in oktober 2005. Volgens bronnen rond het onderzoek is een telefoongesprek tussen de twee getapt waarin vertrouwelijke informatie over het Angels-onderzoek is doorgegeven. Die informatie zou terecht zijn gekomen bij de Amsterdamse advocaat Nico Meijering die een van de verdachte Angels bijstaat. Meijering ontkent in alle toonaarden dat hij informatie heeft ontvangen of heeft doorgegeven. ‘Ik heb geen informatie ontvangen van een rechercheur of van een tussenpersoon. En ik heb ook geen informatie doorgegeven’, stelt Meijering. ‘De suggestie dat ik dat onderzoek stuk zou hebben willen maken is echt een gotspe.’

Binnen de Amsterdamse recherche bestond al heel lang de indruk dat gevoelige informatie terecht kwam bij de georganiseerde misdaad. Justitie hoopt dat het lek met de arrestatie van de rechercheur en de informatiemakelaar boven is.

Vincent Kraal, de vaste advocaat van de Angels, zegt dat hij al op 5 januari, op een besloten rechtszitting, officier van justitie Oldenkamp hoorde zeggen dat de club een ‘agent in de zak’ had. Hij bevestigt een bericht dat zich in het strafdossier een proces-verbaal bevindt over een briefje op het prikbord van het clubhuis waarin werd gewaarschuwd voor een inval.

Het is voor het eerst dat een rechercheur van de Nationale Recherche wordt verdacht van corruptie. Jaarlijks worden volgens criminoloog Hans Nelen van de Vrije Universiteit tien à vijftien onderzoeken naar corruptie bij de politie verricht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden