Rechercheur verdacht van tippen Hells Angels

De Rijksrecherche heeft maandag een 49-jarige rechercheur van de Nationale Recherche aangehouden op verdenking van corruptie. De man zou de Hells Angels vooraf hebben getipt dat een politie-inval ophanden was. Het Openbaar Ministerie heeft nog twee mannen aangehouden in verband met de affaire....

De rechercheur wordt verdacht van schending van zijn ambtsgeheim, ofwel het lekken van gevoelige, vertrouwelijke informatie aan derden. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft de man buiten functie gesteld. Het is volgens het KLPD de eerste keer in het nog jonge bestaan van de Nationale Recherche dat een rechercheur zelf is gearresteerd.

In het kader van hetzelfde onderzoek zijn nog twee andere mannen (49 en 51) opgepakt. Verder onderzoek moet uitwijzen welke rol dit tweetal bij de ‘ongeoorloofde politiecontacten’ heeft gespeeld.

De aangehouden rechercheur zou hebben gelekt in het zeer omvangrijke onderzoek naar de Hells Angels. Daarbij deed de politie op 17 oktober grootscheepse invallen in zes clubhuizen van de Angels en hield zij ruim veertig leden van de motorclub aan. Die zijn overigens allen weer op vrije voeten. Door een tip van de rechercheur zouden de Hells Angels zich op de actie hebben kunnen voorbereiden. Het OM wil niet zeggen of de aanhouding van de rechercheur verband houdt met het onderzoek naar de motorclub.

Volgens V. Kraal, de advocaat van de Amsterdamse Hells Angels, heeft officier van justitie G. Oldekamp van het landelijk parket onlangs tijdens een besloten zitting iets gezegd over een ‘platte’ rechercheur. ‘Hij zei dat de Angels een politieman in hun zak hebben’, aldus Kraal.

Zijn collega, strafpleiter N. Meijering, was dinsdag woedend over de beschuldiging dat hij de Hells Angels heeft ingelicht over de naderende invallen in hun clubhuizen. Hij zou op zijn beurt op 16 oktober over de op handen zijnde politieactie zijn getipt door de aangehouden rechercheur. Dit meldde het AD dinsdag.

Meijering, die als advocaat bij de zaak tegen de Hells Angels is betrokken, noemde het bericht ‘buitengewoon hinderlijk’. Hij heeft het OM in een brief dringend verzocht het verhaal tegen te spreken. ‘Hierover is het laatste woord nog niet gezegd’, aldus de advocaat. ‘Voor mij is dit schadelijk. Ik werp iedere suggestie in die richting verre van mij.’

Door de aanhouding heeft de Nationale Recherche averij opgelopen. De Nationale Recherche is het neusje van de zalm van de Nederlandse politie en heeft zeer ervaren rechercheurs in dienst die hun sporen meestal eerder in andere korpsen van de politie hebben verdiend. Ze genieten binnen de politieorganisatie een hoog aanzien.

De dienst telt momenteel ongeveer 850 medewerkers, verdeeld over zes tactische eenheden en twee functionele eenheden. Het landelijk parket van het OM leidt al hun onderzoeken.

De belangrijkste taak van de Nationale Recherche is het bestrijden van zware en georganiseerde criminaliteit met een landelijk of internationaal karakter. Ook vervult deze dienst een essentiële rol bij de aanpak van terrorisme. De nationaal georganiseerde recherchedienst geeft verder speciale aandacht aan de prominente rol van Nederland in de internationale xtc-handel en spoort oorlogsmisdadigers in ons land op.

De dienst werd halverwege 2003 operationeel en werd samengesteld uit zes kernteams, het toenmalige landelijke rechercheteam, het team synthetische drugs, het team mensensmokkel en de xtc-teams. Dat gebeurde om de informatie onderling beter uit te wisselen en om de samenwerking met de politieregio's effectiever te laten verlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden