‘Recherche verdraait informatie te vaak’

De politie moet beter worden gecontroleerd door rechters en Openbaar Ministerie. Rechercheurs krijgen te veel kans om informatie te verzwijgen of verdraaien....

Van onze verslaggever Menno van Dongen

Dat zegt de Nijmeegse hoogleraar strafrecht Ybo Buruma. Hij is voorzitter van de toegangscommissie van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken. De CEAS plaatste onlangs kritische kanttekeningen bij enkele veroordelingen, zoals die van Lucia de B. In de jaren negentig was Buruma lid van de Commissie-Van Traa, die onderzoek deed naar opsporingsmethoden en de IRT-affaire.

De hoogleraar noemt zichzelf ‘politievriendelijk’. Hij vindt niet snel dat ‘creatieve’ rechercheurs te ver gaan. Toch meent Buruma dat het tijd is om alarm te slaan over de instelling van sommige politiemensen en, in mindere mate, officieren van justitie. Hij onderbouwt dit met zeven vonnissen uit een periode van tien maanden (november 2006 tot en met oktober 2007). In deze zaken gingen verdachten vrijuit omdat rechters onvolledig waren geïnformeerd.

Enkele voorbeelden: in een schriftelijke weergave van een verhoor hebben rechercheurs uitspraken op papier gezet die de verdachte niet had gedaan. Ontlastende informatie was weggelaten. Dat bleek pas toen het verhoor in een laat stadium letterlijk werd uitgewerkt. In een andere zaak beweerden politiemedewerkers dat ze verdachten hadden geobserveerd tijdens een belastende gebeurtenis. Maar op videobeelden van de observatie waren de verdachten niet te zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden